3 strategije za stvaranje produktivne rutine

Dodajte komentar

Iako uvjek ističemo kako je za uspjeh potrebno puno truda, činjenica je da ne možete da budete produktivna na poslu, ako nemate dovoljno slobodnog vremena za svoje hobije.

Već vam je poznata priča o važnosti očuvanja mentalne energije za najvažnije zadatke.

Eliminisanje spontanosti može da ima posljedice, a ako nećete da budete oprezni, vrlo lako možete zaglaviti u štetnoj rutini, što pak može da “ubije” vašu kreativnost i produktivnost i da izazove stres.

No, moguće je kreirati rutinu, koja štedi vašu mentalnu energiju, bez da zaglavite u njoj. Ne znate kako to da postignete? Donosimo 3 strategije.

1. Veća slika

Užurbani život danas nas tera na trčanje s jedne aktivnosti na drugu. No, ponekad treba da zastanemo i dobro razmislimo koliko nas te aktivnosti zapravo ispunjavaju. Da li su one zaista ono što želite ili odskaču od onoga kako želite da živite svoj život? Odvojte vremena za razmišljanje o tome, jer to je ključ za dostizanje najvećeg potencijala.

2. Slobodno vrijeme

Iako uvjek ističemo kako je za uspjeh potrebno puno truda, činjenica je da ne možete biti produktivni na poslu, ako nemate dovoljno slobodnog vremena za svoje hobije i stvari koje vas vesele. Drugim riječima, dopustite sebi vrijeme za ljenčarenje i zabavu. Uradite sve što želite, tj. sve ono što će izazvati to da izgubite pojam o vremenu, čime ćete otvoriti vrata za kreativnost i inovativnost.

3. Izazovite sami sebe

Boravak u zoni udobnosti, može smanjiti anksioznost, ali to je ujedno i najbrži način kako da zaglavite u rutini. Ne kažemo da morate preuzeti baš svaki rizik, ali budite spremni na preduzimanje i takvih koraka, koji će vam pomoći u sopstvenom razvoju. S vremena na vrijeme, pronađite nove načine kako da sami sebe izazovete pogotovu profesionalno: upoznajte nove ljude, uložite u svoj razvoj, suočite se sa strahovima i slično.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *