Kameronova pobjeda lansirala rast britanske funte i dionica

Dodajte komentar

S obzirom na to da su predizborne ankete ukazivale na tijesan rezultat na britanskim izborima, iznenađujuće dobar rezultat konzervativne stranke aktualnog premijera Davida Camerona pozitivno je uticao na britanske dionice i kurs funte.

Naime, konzervativci su osvojili 317 mjesta u parlamentu, dok su laburisti osvojili samo 228 mjesta. Investitori na finansijskim tržištima su zaključili da će David Cameron uspjeti s manjim strankama da skupi većinu u parlamentu i sastavi novu vladu, što će značiti nastavak dosadašnje „business-friendly“ politike.

Britanska funta je preko noći u odnosu na gotovo sve ostale valute uključujući ojačala približno 1,50% dok su britanske dionice takođe porasle približno 1,50%.

Na platformama Admiral Marketsa u trenutku pisanja analize 1 euro se može kupiti za 0,7270 funti što znači da je britanska valuta od početka godine ojačala 7%.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će britanska funta vjerovatno nastaviti da jača u odnosu na euro ali da je jačanje u odnosu na američki dolar kratkog vijeka.

Jačanje funte u odnosu na euro se očekuje na temelju bolje ekonomske situacije u Britaniji od one u zemljama članicama eurozone, zbog čega će britanska centralna banka (BOE) gotovo sigurno početi zatezati monetarnu politiku ranije od Evropske centralne banke koja je tek nedavno počela da ubrizgava ogromnu količinu novca u finansijski sistem i planira to da radi barem još godinu do dvije.

Kada je u pitanju kurs funte u odnosu na američki dolar, analitičari Admiral Marketsa očekuju promjenu sadašnjeg trenda i početak novog talasa jačanja američkog dolara. Ekonomska situacija u SAD-u je još bolja nego u Britaniji, te će na temelju toga američka centralna banka vjerovatno ranije početi da zateže monetarnu politiku od britanske centralne banke. Taj potez će uzrokovati jačanje dolara u odnosu na sve ostale svjetske valute uključujući britansku funtu.

Dodatni faktori koji bi mogli uticati na slabljenje funte u odnosu na američki dolar su referendum o ostanku / izlasku Britanije u EU kojeg je David Cameron obećao do 2017. godine ukoliko ostane na vlasti, te iznenađujuće dobar izborni rezultat Škotske nacionalne stranke koja bi ponovo mogla tražiti referendum o odcijepljenu od Ujedinjenog Kraljevstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *