Održan okrugli sto na temu: FINANSIJSKI INŽENJERING – ALOKACIJA KAPITALA

Dodajte komentar

U Podgorici je danas 06. maja, u organizaciji Barter Centra D.O.O. i Montenegro biznis alijanse – MBA održan okrugli sto na temu: FINANSIJSKI INŽENJERING – ALOKACIJA KAPITALA.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija Crne Gore, Fond za zaštitu depozita, Agencija Crne Gore za promociju stranih institucija – MIPA, Udruženja poslovnih konsultanata Crne Gore, Centar za posredovanje,  Sava osiguranje, Merkur osiguranje, Atlas life osiguranje, Grawe osiguranja AD Podgorica, Erste banka, SPIN D.O.O.,  AD Vatrostalna i predstavnici medija.

Cilj organizovanja okruglog stola jeste, da se kroz otvorenu i konstruktivnu debatu, a uz prisustvo eminenetnih i najpozvanijih stručnjaka, nađu rješenja za brži i održiviji oporavak privrede, kao i da se trasiraju pravci buduće saradnje.

Na okruglom stolu su, kroz nekoliko interaktivnih panela, razmotrena sljedeća pitanja: postojeće stanje na polju alokacije kapitala; upotreba finansijskog inženjeringa i novih finansijskih derivate u funkciji privrednog oporavka; saradnja i koordinacija postojećih institucija na finansijskom tržištu, uloga banaka, osiguravajućih društava i drugih institucija; oblici upravljanja rizikom, upotreba hedžinga u funkciji aktivacije postojećih i stvaranja novih investicionih ciklusa.

Ideja je da se u okviru postojeće zakonodavne regulative, iniciraju moguća – održiva rješenja za aktiviranje postojećih resursa u cilju privrednog oporavka Crne Gore.

Značajnu aktivnost u radu i promociji navedenih tema Okruglog stola imali su sljedeći učesnici:

MIPA: U zadnjih pet godina investicije su na stabilnom nivou. Neki od razloga, zašto iste nijesu kvalitetnije: veličina tržišta, nepostojanje planova prostornog uređenja, nedovoljan stepen kvalifikovane radne snage, preopterećenost zakonskog sistema, veliki postupak i rokovi za izdavanje licence i dozvola, neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Podsticajne mejere su: novoosnovanom pravnom licu se u prvih 10 godina umanjuje porez na dobit za 100%, od januara uvedena je Vladina uredba da, svaka strana investicija preko 500.000€ i preko 20 zaposlenih, dobija stimulans od 3.000€ do 10.000€ po radnom mjestu, kao i novi Zakon o strancima, gdje stranci dobijaju dozvolu za privremeni boravak, ukoliko kupe nekretninu u CG.

Udruženje poslovnih konsultanata CG: U CG nema firme ni kompanije, koja nudi usluge finansijskog inženjeringa, već sve svodi na konsultanstske usluge. Trebalo bi da se formra jedna organizacija, odnosno, specijalizovana firma, koja bi pružala ovaj vid usluge svim investitorima. Ovakve firme su trend u svijetu, rade kompletan inženjering poslovanja, sve je pod kontrolom, tako da nema korupcije.

Erste banka: Jedini finansijski model, koji su primjenjivali, jeste factoring – otkup potraživanja sa provjerenim klijentima i državnim institucijama.  Ostali finanisjki modeli, kao što su hedžing i svopovanje nijesu praktično primjenjivani. Softveri banake trenutno nemaju tehničkih kapaciteta za implementaciju novog proizvoda, što zahtijeva dodatna ulaganja u smislu njihovog prilagođavanja navedenim finansijskim modelima.

Atlas life osiguranje: Treći najznačajniji investitor na svjetskom tržištu, pored banaka i investicionih fondova, jesu osiguravajuća društva.  Trenutna sardanja između banaka i osiguravajućih društava u CG nije na željenom nivou. Potrebna je edukacija tržišta i efikasnija kampanja za promovisanje životnog osiguranja. Najbolji plasmani novca su u depozitima kod banaka.

ZAKLJUČCI: Ovaj okrugli sto je pokazao da se partnerski odnos, koji bi trebalo da postoji između robne berze i prisutnih organizacija, mora i dalje graditi. Barter berza donosi mehanizme, koji su bili neophodni u privrednom životu Crne Gore. Na specifičnom tržištu, kao što je crnogorsko, moguće je formirati novi finansijski instrument, kombinacijom već postojećeg, gdje bi značajnu ulogu preuzele i banke i osiguravajuća društva.

Crna Gora ima evidentne privredne resurse, kapital koji treba alocirati i staviti u svrhu novih privrednih aktivnosti. Resursi su nedovoljno korišteni, prije svega u oblasti Turizma, Poljoprivrede, ali i na tržištu HOV – hartija od vrijednosti.

Okruglom stolu su prisustvovali:

  • Aleksandra Popović, Ministarstvo finansija
  • Snežana Ivanović, Fond za zaštitu depozita
  • Dušan Velimirović, Nenad Radović, Jovana Perović – Agencija Crne Gore za promociju stranih institucija – MIPA
  • Milinko Velimirović – Udruženja poslovnih konsultanata Crne Gore
  • Miroslav Knežević – Centar za posredovanje
  • Tamara Siništaj – Sava osiguranje
  • Marijana Vukčević – Merkur osiguranje
  • Darko Čabarkapa – Atlas life osiguranje
  • Miloš Mitrović – Grawe osiguranja AD Podgorica
  • Luka Pavlićević, Saša Kovačević, Danica Bošković – Erste banka
  • Danilo Šaranović – SPIN D.O.O
  • Jovan Lopušina – AD Vatrostalna
  • Ana Nives Radović, ekonomski analitičar i
  • predstavnici medija.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *