Uhapšen broker koji je izazvao slom berze

Dodajte komentar

U Londonu je uhapšen britanski trgovac dionicama Navinder Sing Sarao zbog sumnje da je 2010. izazvao slom američkog tržišta dionicama tržišta kada je u nekoliko minuta izbrisano nekoliko desetina milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti kompanija.

Bitanac je optužen za manipuliranje finansijskim tržištem korištenjem kompjuterskih programa kojima je kreirao lažne transakcije na tržištima povezanim s berzom u Chicagu. U izvještaju američkog ministarstva pravosuđa navodi se da je Sarao dva sata prije Flash Crasha koristio algoritam kojim je snizio vrijednost kompanije E-mini S&P za 200 miliona dolara čime je izazvao velike nepravilnosti u knjigama što je dovelo uslova koji su izazvali pad sistema.

Zbog toga je optužen da je bio glavni faktor koji je doprinio tzv. „Flash Crashu“, slomu berze u koji je rezultirao značajnim rušenjem Dow Jones indeksa od gotovo 9 posto. Pored toga sumnjiči ga se da je tokom pet godina raznim manipulacijama zaradio 40 miliona dolara, a posljednju je počinio prošlog mjeseca.  Sarao je uhapšen u svojoj kuciu Londonu i čeka ga izručenje SAD-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *