Investitori najviše ulagali u stanove za tržište

Dodajte komentar

U Crnu Goru je u posljednjih osam godina ušlo 5,5 milijardi eura investicija, što je čini vodećom u regionu, ocijenio je za Pobjedu direktor Agencije za strane investicije Miloš Jovanović.

– Ovih dana očekujemo dolazak tri kompanije iz Katara, Jordana i SAD. Kako je riječ o firmama koje se bave turizmom, naftom i IT tehnologijom, one imaju milionske profite i odgovara im naša niska poreska stopa na profit od devet odsto – rekao je Jovanović.

Ulaganja

Prema podacima Monstata strane investicije su u 2012. godini iznosile 436,5 miliona dok je u 2013. zabilježeno 485,3 miliona. U građevinske radove, tačnije u izgradnju stanova za tržište, uloženo je samo u 2012. godini 247 miliona, a godinu kasnije 264 miliona eura, što je porast od 11,2 odsto. Kad se ulaganje u izgradnju stanova za tržište uporedi sa ulaganjem u bilo koju drugu oblast, jasno je da je najveći dio investicija završio u građevinarstvu. Otud je, prema popisu stanovništva prije četiri godine u Crnoj Gori bilo više od 316 hiljada stanova na 194 hiljade domaćinstava. Od toga je 58 hiljada stanova prazno, što je u novcu tri milijaarde eura mrtvog kapitala. Istovremeno, broj hotela se smanjio.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić je kazao daje turizam počeo privlačiti ozbiljnije kompanije, poput Portonove ili Katari Dijara.

– Ne treba zaboraviti da velike investicije u turizmu ne nose iza sebe i veliki broj novih radnih mjesta, što je inače glavni motiv za upliv stranih investitora na našu teritoriju. Hoteli su veliki investicioni zahvati koji imaju relativno manji broj novozaposlenih, ali svakako da dugoročno imamo benefite od tih investicija, kroz promet koji se pravi kroz niz narednih godina. Pored dobrih strana koje proističu iz direktnih stranih investicija, potrebno je napomenuti i da se sredstva prikupljena na taj način moraju adekvatno usmjeravati u infrastrukturu, bez pokrivanj a deficita u tekućem budžetu. Investicije su dobre ukoliko se dobijeni novac ulaže u nove projekte, nova radna mjesta i si, tek tada se vide pravi benefiti DSI – objasnio je Lekić.

Auto-put

On je kazao daje rano govoriti o auto-putu, jer je to investicija koja tek treba da pokaže svo je dobre strane, dodajući da se nada da one loše neće pokvariti utisak.

– Tu prvenstveno mislim na valutnu klauzulu, kada je kredit kod EXIM banke u pitanju, jer ukoliko se sve rate vežu za dolar, velika je neizvjesnost koliko će dolar u narednih pet do šest godina biti na očekivanom nivou i možda i tu bude nepredviđenih dešavanja, no o tome kad dođe vrijeme za to – zaključio je Lekić.

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoj a su kazali da imamo investitore iz preko 100 zemalja.

– Crna Gora je prepoznata kao atraktivna destinacija za strane investitore, kako zbogjasno uočljivih potencijala za razvoj turizma, tako i zbog brojnih mogućnosti za investiranje u drugim sektorima. U strukturi investicija u Crnoj Gori oko 43,4 odsto čine investitori iz EU. Intenzivnim reformama stalno unapređujemo investicionu klimu. Međunarodne institucije su to prepoznale, što potvrđuje poboljšanje našeg položaja na referentnim listama. Napredak je potvrđen i visokom, 36. pozicijom, na rang listi „Doing Business” koji objavljuje Svjetska banka, posebno skokom po parametru „izdavanje građevinskih dozvola”, gdje smo za prethodnu godinu napravili napredak od 27 mjesta naveli su iz Ministarstva.

Oni su najavili tri milijarde investicija u turizam, navodeći da su planskim dokumentima stvoreni preduslovi za ulaganje 20 milijardi eura, od čega bi trebalo da se gradi preko 100 hotelskih kompleksa.

U očekivanju novih hotela

Najznačajnije investicije u sektoru turizma su, ističu iz Ministarstva turizma i održivog razvoja, projekti Portonovi u Kumboru, vrijedan preko pola milijarde, Luštica Bay kompanije Oraskom vrijedan milijardu, te budući projekat Katari Diara na lokaciji Plavi horizonti, vrijednosti 350 miliona eura. Najavili su da su planirane investicije u valorizaciju lokaliteta Kolašin 1600 Bjelasica i Komovi, Donja Arza, bivše vojno odmaralište Mediteran Žabljak i EcoLodge Vranjina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *