Kinezi preuzimaju Pirelli

Dodajte komentar

Italijanska holding kompanija Camfin, glavni akcionar kompanije Pirelli – po veličini petog u svijetu proizvođača guma za vozila, saopštila je u nedelju uveče da je sa NRC, kompanijom pod kontrolom firme ChemChina (China National Chemical Corp), potpisala sporazum o “dugoročnom industrijsku partnerstvu u Pirelliju”.

Sporazum predviđa stvaranje novog privrednog društva, Bidco koje će biti glavni akcionar Pirellija, a “indirektno će ga kontrolisati NRC, u partnerstvu s Camfinom”, navodi se u saopštenju.

“Transakcija predviđa imenovanje predsjednika iz NRC”, dok će Marco Tronchetti Provera, sadašnji šef, biti “delegirani administrator”, tojest operativni šef grupe.

“Sjedište i stručni dio Pirellija će ostati u Italiji”, navodi se u saopštenju i dodaje da će preseljenje – ako ga bude, zahtijevati “kvalifikovanu većinu”, odnosno 80 odsto glasova akcionara.

Cijena koju su Kinezi ponudili za kapital Pirellija je 15 eura po akciji, objavljeno je u petak u štampi.

“Partnerstvo sa globalnim faktoroim kakav je ‘ChemChina’ (…) predstavlja veliku šansu za Pirelli,” rekao je Tronchetti Provera, piše u saopštenju.

Izvor: Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *