Kameron plaća Srbiji i Bosni “da izdaju” Ruse

Dodajte komentar

Britanski premijer Dejvid Kameron ustanovljava fond namijenjen pomoći istočnoevropskim zemljama da se “odupru pritisku iz Rusije”, piše više britanskih medija.

Tzv. “Fond za dobro upravljanje” će u 2015. i 2016. raspolagati sa 20 miliona funti (28 miliona eura), a kako je formulisano “biće namijenjen jačanju demokratskih institucija u oblastima u kojima se strahuje od ruskog uticaja”, prenose Skaj njuz i agencija Blumberg.

Uzor za ovaj program je “Nou-hau fond” britanske premijerke Margaret Tačer iz 1989, koji je bio namijenjen “razvoju privrede, upravljanja i institucija” u zemljama iz sovjetske sfere uticaja, kao što su bile tadašnja Čehoslovačka, Mađarska i Poljska.

Saznaje se da će pet miliona funti iz Kameronovog fonda biti namijenjeno Ukrajini, a ostatak Moldaviji, Gruziji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Među ciljevima fonda su borba protiv korupcije i reformisanje ključnih tržišta, kao što su banke i tržište energetike.

U Dauninig stritu navode da su tražili države za koje postoji opasnost da postanu “nova Ukrajina” i da bi fond trebalo posmatrati kao dugoročnu investiciju koja će štititi zemlje koje Vladimir Putin sada nadgleda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *