Nafta skuplja, pri kraju štrajk u američkim rafinerijama

Dodajte komentar

Cijene nafte su danas porasle, nakon vijesti o skorom okončanju štrajka u američkim rafinerijama, dok su prethodno cijene bile u padu zbog novog rasta zaliha nafte u SAD.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u aprilu poskupila je na Njujorškoj berzi 12 centi na 47,18 dolara, dok je nafta tipa “brent” za aprilsku isporuku u Londonu poskupela 16 centi na 57,24 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI nafta je juče potonula 1,12 dolara, a “brent” 46 centi, nakon što je izvještaj u SAD pokazalo da su tamošnje zalihe nafte dostigle novi maksimum.

Agencija “Blumberg” navodi da je sindikat Junajted stilvorkers koji zastupa 30.000 radnika američkog naftnog sektora postigao sporazum sa kompanijom “Rojal Dač Šel”, zahvaljujući kom će štrajk u rafinerijama uskoro biti okončan.

Američko Ministarstvo energetike je ove nedelje saopštilo da su zalihe nafte porasle za 4,5 miliona barela u nedelji zaključno sa 6. martom, dostigavši 448,9 miliona barela, što je najviši nivo od 1982, kada je američka Agencija za informisanje o energetici (EIA) počela da računa nedeljne zalihe. Analitičari su prognozirali da će zalihe nafte porasti na 444,4 miliona barela.

EIA je ove nedelje podigla prognozu proizvodnje nafte za 2015. na 9,35 sa 9,30 mililiona barela po danu.

“To je znak da će cijene nafte po svoj prilici ostati niske do kraja godine”, ocijenio je investicioni analitičar singapurske firme “Filip fjučers” Danijel Ang.

Cijene sirove nafte oslabile su oko 60 odsto od juna prošle do kraja januara ove godine zbog obilnih svjetskih zaliha, slabosti globalne ekonomije i snažnog dolara, koji naftu čini skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cijena. Cijene su se nešto oporavile u februaru zbog smanjenja broja naftnih bušotina u SAD, ali analitičari vjeruju da će cjenovna kolebanja potrajati još neko vrijeme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *