Island odustaje od EU

Dodajte komentar

Na Islandu je juče objavljeno da Rejkjavik odustaje od kandidature za članstvo u Evropskoj uniji (EU) u skladu sa obećanjima koje je nova vlada evroskeptika obećala prije dvije godine.

“Interesi Islanda su bolje zadovoljeni izvan Evropske unije”, naveo je ministar spoljnih poslova Gunar Bragi Sveinson na svom sajtu.

Sa Islanda su naveli da žele da zadrže “bliske veze i saradnju sa EU” mada je vladina koalicija informisala predsjednika Letonije koji predsedava EU i Evropsku komisiju o svojoj odluci da “ponište kandidaturu”.

Island je prvi put podneo kandidaturu za članstvo u EU 2009. godini, kada je zemlja bila teško pogođena svjetskom ekonomskom krizom i kada je islandska kruna izgubila skoro pola svoje vrijednosti, pa je članstvo u eurozoni bilo atraktivno.

Ali teško pitanje kvota za ribolov bila je ključna prepreka za pridruživanje Uniji, iako pitanje nikada nije bilo dio zvaničnih pregovorima o pristupanju.

Istraživanja javnog mnjenja takođe su počeli da govore da Islanđana pokazuju sve veći otpor prema članstvu u EU.

Kada su partija centra Progresivna partija i desničarska Nezavisnost partija došle na vlast 2013. godine one su suspendovale  pregovore sa Briselom, mada su obećale održavanje referenduma, i današu zvanično saopštile odluku da poništavanju kandidature za članstvo u EU.

To ostrvo u sjevernom Atlantiku je dio Šengenskog prostora i Evropskog ekonomskog prostora, prenijela je agencija AFP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *