Pregovori Vlade i A2A: Lazović i Valoti u Milanu 16. marta

Dodajte komentar

Pregovori Vlade i italijanske kompanije A2A o produženju ugovora o menadžmentu u Elektroprivredi za narednih pet godina biće nastavljeni u ponedjeljak, 16. marta u Milanu, saznaje Pobjeda.

Pregovori su prekinuti krajem decembra, a novi ugovor o menadžmentu trebalo bi da bude dogovoren do 31. marta. 

Tačka razdora nije to što A2A nije ispunila ugovorom predviđene uslove, jer su se pregovarači složili da su uslovi poslovanja izmijenjeni. Ključni problem je izgradnja drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, za koju Italijani nijesu zainteresovani. Zato je sa njihove strane došlo do predloga da se traži treći partner koji bi bio voljan da investira u taj projekat vrijedan između 277 i 356 miliona eura.

Vicepremijer Vujica Lazović, koji predvodi crnogorski pregovarački tim, u januaru je saopštio da će, ukoliko dogovor do 31. marta ne bude postignut, Vlada sama pristupiti izgradnji drugog bloka, zbog značaja koji taj projekat ima za energetsku stabilnost države.

Iz Italije je, u susret obnovljenim pregovorima, stigla poruka predsjednika A2A Đovanija Valotija da Italiji možda uopšte neće trebati energija sa Balkana. On je akcionarima, odbornicima gradskih opština Milano i Breša kazao da su pregovori sa Vladom Crne Gore veoma komplikovani i dodao da je kupovina EPCG naslijeđena od prethodnog menadžmenta, koji je u 41,7 odsto akcija EPCG uložio 430 miliona eura.

On je predstavnicima crnogorske Vlade posredno zaprijetio da bi druga italijanska kompanija, Terna, mogla da prekine započetu izgradnju podvodnog energetskog kabla između Peskare i Tivta.

Ove najave pokazuju da će nastavak pregovora u Milanu biti komplikovan, kao i da dvije strane nemaju baš mnogo manevarskog prostora. Italijani insistiraju na stabilnim uslovima poslovanja u smislu regulative, jer im je cilj da konačno ostvare profit i nadoknade novac uložen u akcije EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *