Japan podstiče ekonomiju: 30 posto šefova će biti žene

Dodajte komentar
Najnoviji plan japanskog premijera Shinza Abea o radikalnoj promjeni Japana ambiciozan je cilj kojim se želi povećati broj žena u radnoj snazi i smanjiti dugotrajne neravnoteže među polovima na tamošnjem tržištu rada, objavili su američki mediji.
Nema sumnje, piše američki poslovni dnevnik Wall Street Journal (WSJ), da Japan očajnički treba više zaposlenih žena. Prema podacima Organizacije za ekonomsku ssradnju i razvoj (OECD), Japanke su među najobrazovanijima u svijetu, s obzirom da ih 42,5 posto ima neki vid obrazovanja nakon završetka srednje škole.

No, svega 67,5 posto Japanki ima posao, uključujući i povremene poslove. U izvještaju investicione banke Goldman Sachs iz 2010. godine procjenjuje se da bi japanska ekonomija, uz uslov da stopa zaposlenosti žena bude u visini one zaposlenosti muškaraca, odnosno oko 80 posto, zabilježilo rast aktivnosti i do 15 posto.

Prema informacijama upućenih, cilj japanskog premijera je do 2020. godine za pet posto povećati broj zaposlenih žena od 25 do 44 godina. Čak ambiciozniji cilj je da najmanje 30 posto svih čelnih i rukovodećih mjesta u kompanijama budu žene.

Kako bi se to postiglo, premijer Abe predlaže zakon kojim se velikim kompanijama nalaže da osmisle i objave planove za poboljšanje uloge žena u njihovim poslovanjima, premda nije poznato hoće li biti kažnjene u slučaju nepoštivanja zakona, piše WSJ.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *