Turci ulaze u srpsko bankarstvo

Dodajte komentar

Ugovor o prodaji Čačanske banke turskoj Halk banci trebalo bi da bude potpisan za deset dana, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikcija u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

“Pregovori su u završnoj fazi. Halk banci je predat predlog kupoprodajnog ugovora i očekujemo u toku dana pozitivan odgovor jer sa turske strane nije bilo prigovora”, kazao je Ljajić novinarima u pauzi konferencije o unapređenju ekonomskih odnosa Srbije i Turske.

On je dodao da će Vlada Srbije, čim dobije odgovor Halk banke, dati mišljenje o ponuđenim uslovima prodaje Čačanske banke u kojoj država ima udeo od 28,48 odsto.

Dolazak turske banke je, po ocjeni Ljajića, značajan za unapređenje odnosa dvije zemlje.

“Mi očekujemo pomoć te banke u kreditiranju malih i srednjih preduzeća. To će biti signal i za druge turske investitore da dođu u Srbiju, jer u svim zeljama u kojima su oni ulagali uvjek im je prethodnila neka banka”, istakao je LJajić.

On je naveo da je za to koliko privreda ima koristi od dolaska Halk banke primjer Makedonija, gdje je ta banka odobrila trećinu ukupnih kredita malim i srednjim preduzećima.

Halk banka se jedina javila na tender za prodaju 76,76 odsto akcija Čačanske banke, ali je početkom decembra prošle godine objavila da je odustala od te kupovine jer sa srpskim sagovornicima nije uspjela da se dogovori o ceni.

Zamjenik direktora Halk banke Mustafa Ajdin izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska na srpsko tržište i kazao da će to biti doprinos jačanju saradnje dvije zemlje. On je kazao da je Halk banka jedna od najvećih banaka u Turskoj koja radi 72 godine, prevashodno sa privredom.

– Nadam se da će, kada banka počne da radi, višestruko biti uvećane investicije turskih kompanija u Srbiji – rekao je Ajdin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *