Kako nezaposlenost mijenja čovjekovu ličnost?

Dodajte komentar

Nezaposlenost može “suštinski da promijeni čovjekovu ličnost” i to nagore, pokazalo je istraživanje Američke asocijacije psihologa.

Studija objavljena u stručnom časopisu “Journal of Applied Psychology” pratila je 6.769 Njemaca koji su radili test ličnosti u dva navrata tokom četvorogodišnjeg perioda.

Od toga, 210 učesnika bilo je nezaposleno od jedne do četiri godine tokom ovog perioda, dok je 251 bio na kratko nezaposlen, ali je dobio posao tokom godine.

Rezultati su pokazali uticaj nezaposlenosti na pet osnovnih osobina ličnosti: ekstraverziju, neuroticizam, prijatnost, savjesnost i otvorenost.

Ispostavilo se da su tokom prve dvije godine provedene bez posla muškarci pokazali višu empatiju i spremnost na saradnju u odnosu na zaposlene muškarce, ali su na posetku izgubili te osobine i došli na isti nivo kao muškarci koji nikad nisu izgubili posao.

Žene su, s druge strane, pokazivale sve manju spremnost na saradnju sa svakom godinom koju su provele bez posla.

“U početku, ljudi koji nemaju posao žele da pokažu da su spremni za saradnju, kako bi osigurali dobijanje novog posla. Međutim, njihova osjetljivost slabi posle određenog vremena”, pišu istraživači.

Studija je takođe pokazala da savjesnost i otvorenost opada kod muškarca za vrijeme koje provedu nezaposleni, dok se kod žena otvorenost oštro smanjivala u drugoj i trećoj godini provedenoj bez posla, ali se kasnije vraćala.

Vođa studije Christopher Boyce kaže da su otkrića važna za razumijevanje načina na koji nezaposlenost utiče na ljude, ali i na ekonomiju u cjelini i dodaje da bi političari trebalo više da se trude da smanje procenat onih koji nemaju posao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *