Sudija od decembra prošle godine ne odlučuje o isplati akcionara “HTP Onogošt”

Dodajte komentar

Bivši stečajni upravnik u preduzeću HTP „Onogošt” Dragan Smolović podnio je podgoričkom Privrednom sudu u decembru prošle godine predog odluke za isplatu povjerilaca i akcionara u tom preduzeću.

Smolović je podnio taj predlog nakon što je krajem novembra prošle godine, u sedamnaestom pokušaju, prodao risanski hotel „Teuta” kompaniji Ju briv za 6,5 miliona eura i nakon što je isplatio sve povjerioce i pokrio troškove stečajnog postupka.

Sredstva od prodaje hotela deponovana su na račun Privrednog suda, na kojem trenutno ima šest miliona eura.

Međutim, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić još uvijek nije donio odluku o isplati sredstava. Po imenovanju za predsjednika tog suda krajem aprila prošle godine, on je preuzeo taj predmet od sudije Ivana Kovačevića.

Smolović je nedavno podnio ostavku na funkciju stečajnog upravnika, a na njegovo mjesto imenovan je Ranko Radinović, koji je juče preuzeo rješenje o imenovanju.

-Predmet je u fazi preuzimanja jer treba da izvršimo primopredaju sa bivšim stečajnim upravnikom, kazao je Radinović.

Jovanić juče nije bio raspoložen da odgovori na pitanja „Dana”, između ostalog, zbog čega je preuzeo predmet od sudije Kovačevića i kada će donijeti odluku o isplati povjerilaca i akcionara.

-Završio sam radni dan, zovite me sjutra, kazao je Jovanić i prekinuo vezu.

Hotel „Teuta” u Risnu prodat je krajem novembra prošle godine, a Smolović je nakon otvaranja ponuda kazao da će od sredstava koja preostanu nakon isplate povjerilaca biti isplaćena 1.502 akcionara.

Bivši stečajni upravnik „Onogošta” kazao je za ,,Dan” da je ostalo još da se isplate povjerioci u iznosu od 244 hiljada eura, da se riješi status pozajmice od 1.05 miliona koje je Vlada dala kao podršku planu reorganizacije, nakon što je, nakon neuspjeha plana reorganizacije, donijela zaključak da ta sredstva treba da se vrate, dok dio novca treba da ostane za dalji tok vođenja stečajnog postupka, odnosno do rješavanja pitanja hotela „Onogošt” u Nikšiću

– Ostala sredstva treba da se raspodijele akcionarima, kao i raspolaganje hotelom „Onogošt” u Nikšiću, koji je isključivo vlasništvo akcionara, jer je to ostalo nakon isplate svih dugova, kazao je Smolović za „Dan”.

On je dodao da je stvar procjene stečajnog sudije i stečajnog upravnika koliko će trajati nastavak stečajnog postupka. Smolović je istakao da je ostavku na funkciju stečajnog upravnika podnio iz ličnih razloga.

HTP „Onogošt” je u stečaju od 2009. godine, a firmom je upravljao podgorički HLT fond. Nepoštovanje plana reorganizacije koje je HLT fond podnio za to preduzeće rezultiralo je uvođenjem stečaja u tom preduzeću u martu 2012. godine, kada je sud HLT fondu oduzeo pravo upravljanja i uveo klasični stečaj.

Sredinom prošle godine taj fond je na Montenegro berzi za oko 255 hiljada eura prodao 21,4 odsto akcija nikšićkog HTP-a, čime je, navodno, izašao iz vlasničke strukture tog preduzeća. Prema podacima Centralne depozitarns agsncije, vlasnik 42,44 odsto akcija skriven je iza IK zbirnog kastodi računa, dok je vlasnik 18 odsto akcija italijanska kompanija Montenegro SPA, koja je je suvlasnik u HLT fondu.

Na računu ostalo šest miliona

– Podnio sam zahtjev za razrješenje iz razloga što sam uglavnom završio stečajni postupak u „Onogoštu”, odnosno završeno je više od 90 odsto posla. Povjerioci su uglavnom isplaćeni i ostao je neznatan dio duga prema njima u iznosu od oko 240 hiljada eura. Na računu je šest miliona eura, a hotel „Onogošt” u Nikšiću ostao je neprodat. Taj posao će do kraja da završi novi stečajni upravnik. Moji razlozi za ostavku su što imam dosta drugog posla i što sam opterećen, a u HTP „Onogoštu” je posao završen, kazao je Smolović.

Dnevne novine DAN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *