I Slovenija hoće da istražuje Jadran

Dodajte komentar

Slovenija je od Hrvatske zatražila da bude uključena u konsultacije oko studije o uticaju eksploatacije ugljovodonika u Jadranu na okolinu.

To je objavila Slovenačka agencija STA, koja se poziva na saopštenje slovenačkog Ministarstva za okolinu i prostor.

Slovenija je svoj zahtjev obrazložila time da bi sprovođenje programa hrvatske vlade o eksploataciji ugljovodonika u Jadranu moglo imati značajne prekogranične uticaje i da je o tome Hrvatska zato morala zvanično obavestiti Sloveniju.

Uz to, u dopisu Ministarstva upućenog Hrvatskoj, ističe se da granica na moru između dvije države još nije određena i da je to predmet postupka koji se odvija pred međunarodnom arbitražom.

Tu činjenicu je do okončanja arbitražnog postupka potrebno na adekvatan način imati u vidu i kad je riječ o programu iskorišćavanja ugljovodonika u Jadranu, na onom području oko kojega se dvije strane spore, navelo je slovenačko ministarstvo.

U tom resoru navode da su o programu eksploatacije ugljovodonika u Jadranu do sada bili obaviješteni samo iz medija, ali ne i preko službene notifikacije.

S druge strane, kako navode u Ljubljani, evropski protokol predviđa službeno obavještavanje susjednih država kad je riječ o projektima koji bi mogli imati prekogranični uticaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *