Na valutnim tržištima oprez zbog grčke dužničke drame

Dodajte komentar

Na svjetskim tržištima valuta euro je prošle nedelje blago oslabio prema dolaru, nakon tri nedelje rasta, jer su ulagači bili oprezni zbog grčkih dužničkih problema, ali i špekulacija o mogućem odlaganju povećanja kamata u SAD-u.

Kurs eura oslabio je prošle nedelje prema američkoj valuti 0,1 posto, na 1,1380 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijene eura porasla je, pak, 0,1 posto, na 135,45 jena.

I dolar je ojačao prema ‘japancu’, za 0,2 posto, na 119 jena.

Kursevi najznačajnijih svjetskih valuta kretali su se u uskim rasponima, dok se čekao rasplet grčke dužničke drame. Kada su vijesti o pregovorima između Grčke i njenih partnera u eurozoni bile obećavajuće, cijena eura je rasla, dok je pod pritiskom bila kada se Atena suočavala s preprekama.

U petak su konačno ministri finansija eurozone na vanrednom sastanku postigli sporazum o produženju programa finansijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca. Prema tom sporazumu, Grčka bi do ponedjeljka trebala eurogrupi podnijeti popis svih mjera koje planira da preduzme do kraja programa financijske pomoći.

Nakon te vijesti kurs eura skočio je iznad 1,14 dolara, jer taj dogovor otklanja opasnost da se Grčka idućega mjeseca, nakon isteka dosadašnjeg programa međunarodne finansijske pomoći, nađe pred bankrotom, bez dovoljno sredstava za isplatu svih dospjelih dužničkih obveza.

Međutim, uzlet evropske valute kratko je trajao, jer nema baš previše razloga za to, s obzirom da će u martu Evropska centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Jačanje eura podržavale su i špekulacije da bi američka centralna banka mogla odložiti povećanje kamatnih stopa za kraj godine, jer njene čelnike zabrinjavaju, kako je pokazao zapisnik s nedavne sjednice, niska inflacija i jačanje dolara prema ostalim valutama, što otežava oporavak najveće svjetske ekonomije.

No, te su špekulacije ubrzo splasnule jer su novi makroekonomski podaci pokazali da ekonomija i dalje stabilno raste.

“Zapisnik nešto više naginje blažoj monetarnoj politici nego što su tržišta očekivala, tako da smo svjedočili blagim početnim pritiscima na kurs dolara. Pa ipak, ne mislim da će to promijeniti širu sliku”, kazao je Ian Stannard, valutni analitičar u banci Morgan Stanley.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *