Dragan Stojković Piksi među 59 klijenata “HSBC” banke

Dodajte komentar

Među 59 biznismena povezanih sa Srbijom koji se nalaze na listi vlasnika računa u švajcarskoj ispostavi banke HSBC su Vuk Hamović i Zoran Drakulić, kao i fudbalska legenda Dragan Stojković Piksi, piše u najnovijem izdanju “Njuzvik Srbija”.

Osim imena poznatih biznismena, sportista i stranaca koji posluju u Srbiji i regionu, tu su i direktori manje poznatih firmi, piše Njuzvik.

Pojedini vlasnici računa su javnosti potpuno nepoznate osobe, ali među njima ima i članova porodica nekih biznismena i političara.

Tu je i srpski biznismen koji je sa računa prebacio 20 miliona eura i tako upalio crvenu lampicu nadležnima u banci, piše nedeljnik.

Novinari Njuzvika imali su uvid u cjelokupnu bazu podataka, u kojoj se nalazi preko 60.000 dokumenata koji svjedoče o aktivnostima 100.000 klijenata banke.

Pojedinci i firme iz Srbije su od 1988. do 2006. otvorili 93 računa na kojima je pohranjeno ukupno 41,2 miliona eura, navodi se u izvještaju koji je početkom februara objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara.

Ta novinarska mreža je objaviila da je švajcarski ogranak te banke pomagao svojim imućnim klijentima da izbjegnu plaćanje poreza i sakriju milione dolara.

Izvještaj mreže reportera iz više od 65 država otkrio je da su u britanskom bankarskom gigantu tajne račune imali kriminalci poznati u više zemalja, korumpirani poslovni lideri, političari i javne ličnosti, prenio je tada Frans pres.

“HSBC je profitirao poslujući sa trgovcima oružjem koji su slali bombe djeci vojnicima u Africi, posrednicima diktatora u zemljama trećeg sveta, švercerima “krvavih” dijamanata i drugim kriminalcima”, navodi se u izvještaju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara.

Na listi se nalazi niz sadašnjih i bivših političara iz Velike Britanije, Rusije, Indije i brojnih afričkih zemalja, članovi kraljevskih porodica iz Saudijske Arabije, Bahreina, Jordana i Maroka, kao i pokojni australijski medijski tajkun Keri Paker.

U tajnim dokumentima do kojih je došla novinarska mreža navodi se da su zaposleni u “HSBC” bili svjesni namjere klijenata banke da novac sakriju od vlasti.

“Mislim da su oni zapravo bili agencija za poresku utaju. Mislim da je to ono što su nudili klijentima”, rekao je za Bi-Bi-Si bivši britanski poreski inspektor Ričard Bruks.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara je istragu sproveo u saradnji sa američkim Centrom za javni integritet, francuskim listom “Mond”, britanskim BBC i “Gardijanom”, njemačkim listom “Zidojče cajtung” i još 45 medijskih organizacija.

Neki od ljudi sa tajnim računima kod “HSBC” su manekenka El Mekfirson, višestruki prvak svijeta u MOTO GP-u Valentino Rosi i bivši direktor Renoovog tima Formule 1 Flavio Brijatore, čije se ime povezuje sa čak 38 bankovnih računa na koje je u 2006/07. položeno 73 miliona dolara.

Tajni podaci do kojih je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara došao odnose se na period do 2007, a vezuju se za više od 100.000 pojedinaca i pravnih subjekata iz više od 200 zemalja svijeta. Radi se o verziji podataka koje je francuska vlada 2010. pribavila i proslijedila vlastima SAD, španije, Italije, Grčke, Njemacke, Britanije, Irske, Belgije, Indije i Argentine.

“HSBC” je 2012. platio rekordnu kaznu od 1,9 milijardi dolara zbog pranja novca, nakon što je istraga američkog Senata pokazala da je banka “oprala” stotine miliona dolara novca meksičkih narko kartela.

Švajcarska grana “HSBC” navela je, povodom objavljivanja izvještaja, da je 2008. pokrenula “radikalnu transformaciju poslovanja” da bi spriječila da njene usluge budu korišćene za utaju poreza ili pranje novca.

RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *