Dužnici ne mogu da ostanu bez krova nad glavom

Dodajte komentar

Liberalna partija pripremila je predlog zakona o ličnom stečaju potrošača, kojim će omogućiti stvaranje uslova da se prezaduženim građanima omogući reprogramiranje obaveza.

Predlog zakona sadržaće opciju moratorijuma na otplatu dugovanja potrošača, a biće ponuđena i mogućnost da prezaduženi potrošači zadrže nekretninu u kojoj žive, bez mogućnosti da se povjerilac može namiriti od prodaje te imovine.

Iz Liberalne partije je najavljeno da će predlog tog zakona kandidovati na prvom redovnom proljećnom zasjedanju parlamenta.

Predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kazao je da ga raduje takva inicijativa.

Svakako ću gledati da taj predlog bude što prije na dnevnom redu matičnog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije, kako bi u tom dijelu bio raspravljen i kako bi bila ostavljena mogućnost za eventualnu raspravu na plenumu, kazao je Damjanović za Antenu M.

Model kakav sprema Liberalna partija urađen je po uzoru na hrvatski, slovenački i njemački.

– U jednoj dužničkoj ekonomiji kakva je crnogorska, gdje imamo probleme i sa sprovođenjem stečaja, shodno zakonima, a tiču se pravnih lica, moramo biti svjesni da teško možemo dobiti primjenu tog zakona u praksi bez efikasnih sudskih procedura i svih ostalih procedura koji se tiču naplata vezanih za imovinu. No, na kolegama je da predlažu takva rješenja, a mi poslanici moramo pokazati ozbiljnost i pozabaviti se tim predlogom, rekao je Damjanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *