Carlsberg imenovao prvog direktora koji nije Danac u svojoj 168 godina dugoj istoriji

Dodajte komentar

Poslovni rezultati kompanije ugroženi su zbog slabe potražnje za pivom u Rusiji i Ukrajini. Carlsbergov izvršni direktor Jørgen Buhl Rasmussen odlazi u penziju krajem ove godine i zamjeniće ga Holanđanin koji će biti prvi stranac na čelu kompanije u njenoj 168 godina dugoj istoriji, prenosi portal fortune.com.

Danski prozvođač piva, četvrti na svijetu, objavio je ovu promjenu na čelu kompanije na isti dana kada su objavljeni izvještaji po kojim je zarada po dionici kao i ukupna prodaja piva zabilježila pad, drugi put u posljednje dvije godine. Ovi loši rezultati uzrokovani su najprije padom potražnje u Rusiji i Ukrajini, kao posljedica aktuelne geo-političke krize koja je ugrozila prodaju i nekih ključnih konkurenata.

Prema posljednjem izvještaju objavljenom u srijedu, Carlsberg će, zbog pada profitabilnosti svoj fokus preusmjeriti na rezanje troškova i najvjerovatnije odustati od planiranih pripajanja i akvizicija u 2015., sa ciljem očuvanja profitabilnosti u kratkom roku.

Buhla Rasmussena, koji je kao predsjednik kompanije bio na toj poziciji od 2007., zamjeniće Cees ‘t Hart, Holanđanin, koji je radio kao izvršni direktor u mljekarskoj kompaniji Royal FrieslandCampina od 2008., a prije toga bio angažovan kao jedan od direktora sektora u Uniliveru 25 godina, gdje je bio zadužen za tržišta Istočne i Zapadne Evrope i Azije.

To njegovo iskustvo je i razlog zašto je angažovan, obzirom da Rusija predstavlja jedno od strateški važnih tržišta za ovu kompaniju. Carlsberg je jedan na od najjačih igrača na tržištu Rusije koje je, opet, jedno od najvećih tržišta za pivarsku industriju. Poslovna klima za trgovinu alkoholnim pićima na ruskom tržištu je narušena posljednjim odlukama vlade o povećanju akciza i zabrani određenih oblika promocije alkoholnih pića kako bi se potrošači odvratili od prekomjerne upotrebe alkohola. To je Carlberg dovelo u situaciji da mora zatvoriti dvije od deset dvojih pivara u tom regionu i smanji kapacitete za oko 15%

Inače, Carlsberg je 1847, osnovao Jacob Christian Jacobsen, a ime je dobila po njegovom sinu Carlu i bjergu (ili brdu) na kojem je fabrika izgrađena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *