Britanska funta najjača u sedam godina!

U posljednjih godinu dana došlo je do velikih promjena kurseva mnogih valuta. Euro, japanski jen i ruska rublja znatno su oslabili dok su američki dolar i švajcarski franak naglo ojačali.

U takvoj situaciji na britansku funtu nitko nije obraćao pažnju, no ni ova valuta nije mirovala, već je u odnosnu na euro u zadnjih 12 mjeseci ojačala čak 12% i nalazi se na najvišem nivou u posljednjih 7 godina. U momentu pisanja analize na platformama MTradinga kurs EUR/GBP iznosi 0,7363 s tendencijom daljnjeg pada.

U odnosu na američki dolar, funta je slabila od prošlog ljeta, no čini se da posljednjih mjesec dana počinje jačati i u odnosu na američku valutu. Kurs GBP/USD od početka mjeseca porastao je približno 3%.

Koji su razlozi jačanja funte?

Funta jača zbog relativno dobrog stanja u kojem se nalazi britanska ekonomija, barem u komparaciji s ekonomijama kontinentalne Evrope. Zbog toga se veliki iznos kapitala prelijeva iz eurozone u Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Švajcarsku. Vrijednost britanske funte stoga jača zbog povećane potražnje za tom valutom.

Slični Članci