Britanska funta najjača u sedam godina!

Dodajte komentar

U posljednjih godinu dana došlo je do velikih promjena kurseva mnogih valuta. Euro, japanski jen i ruska rublja znatno su oslabili dok su američki dolar i švajcarski franak naglo ojačali.

U takvoj situaciji na britansku funtu nitko nije obraćao pažnju, no ni ova valuta nije mirovala, već je u odnosnu na euro u zadnjih 12 mjeseci ojačala čak 12% i nalazi se na najvišem nivou u posljednjih 7 godina. U momentu pisanja analize na platformama MTradinga kurs EUR/GBP iznosi 0,7363 s tendencijom daljnjeg pada.

U odnosu na američki dolar, funta je slabila od prošlog ljeta, no čini se da posljednjih mjesec dana počinje jačati i u odnosu na američku valutu. Kurs GBP/USD od početka mjeseca porastao je približno 3%.

Koji su razlozi jačanja funte?

Funta jača zbog relativno dobrog stanja u kojem se nalazi britanska ekonomija, barem u komparaciji s ekonomijama kontinentalne Evrope. Zbog toga se veliki iznos kapitala prelijeva iz eurozone u Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Švajcarsku. Vrijednost britanske funte stoga jača zbog povećane potražnje za tom valutom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *