Prevareni žiranti da se obrate policiji, a ojađeni da vraćaju tuđi kredit

Dodajte komentar

Dvanaest žiranata sa Cetinja koji, kako tvrde, vraćaju švercovane kredite porodice Radovana Mijanovića i koji su najavili štrajk glađu, treba da se obrate policiji i tužilaštvu kazao je juče Pobjedi bankarski ombudsman dr Halil Kalač.

Dokumentacija

On kaže da se žiranti Milan Božović, Ljubinka Ćeranić, Dušan Đurašković, Vesna Sjekloća, Miloš Đurović, Lazar Paldrmić, Milena Vujović, Marko Šoć, Vukan Vukotić, Olivera Krivokapić, Ljiljana Kapa i Nikola Janković sa Cetinja, sudeći po evidenciji ombudsmana, u posljednje četiri godine nijesu obraćali za pomoć, piše Pobjeda.

Ako je tačna njihova tvrdnja da su u pitanju krediti koji su uzeti na osnovu falsifikovanih dokumenata, onda, kaže Kalač, mora da idu prema sudu kako bi se ustanovilo krivično djelo.

– To je jedini način da se nezakonite radnje onih koji su uzimali kredite sankcionišu, a žirantstvo poništi objašnjava ombudsman.

Ukoliko, pak, krediti nijesu uzeti na osnovu falsifikovane dokumentacije i nema krivičnih radnji onda su, kaže Kalač, stvari čiste i žiranti moraju da izmiruju obaveze koje su preuzeli.

– Ukoliko su u tim radnjama zakinuta njihova prava, onda mogu da traže od banke da isprave grešku. Ako im banka ne izađe u susret, treba da se obrate bankarskom ombudsmanu ili sudu objašnjava Kalač.

Odgovornost banke

On podsjeća da, ako su u pitanju falsifikovani dokumenti, ima odgovornosti i činovnika u banci koji su odobrili kredite na osnovu takve dokumentacije.

Bankarski činovnik nije smio dopustiti da se na osnovu falsifikata sklapa obligacioni odnos – objašnjava Kalač i ističe da ojađenih žiranata ima još i da ovi cetinjski nijesu usamljeni slučaj.

– Kancelarija ombuđ smana za sve koji imaju problema sa bankama je otvorena kaže Kalač.

Vraćaju stotine hiljada eura

Žiranti sa Cetinja, u pismu proslijeđenom medijima, navode da su prevareni i da svi vraćaju dugove sugrađanina Radovana Mijanovića.

Radovan i Tatijana Mijanović su nas, od 2006. do 2010, zloupotrebljavajući rođačke i prijateljske veze, oštetili za hiljade eura. Mijanovići su sa ćerkama Milenom Mijanović-Gojković, Marijom i Vanjom Mijanović u više crnogorskih banaka podigli kredite. Kasnije su ih samo djelimično vraćali i veći dio je ostao neizmiren. Dug ove porodice mjeri se stotinama hiljada eura i sada treba da ga vraćaju žiranti.

Pobjeda je juče pokušala da dobije izjavu od nekih potpisnika apela, ali nijesu željeli da govore.

Plašim se za život svoje djece. Zbog ovoga što novine pišu, bojim se da će doći do krvoprolića kazala je supruga jednog od oštećenih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *