Grčka će tražiti produžetak sporazuma o zajmu

Dodajte komentar

Grčka danas namjerava da zatraži produženje sporazuma o zajmu s eurozonom, izjavio je izvor u Briselu, razlikujući to od punog programa finansijske pomoći. Anonimni izvor rekao je da će Grčka zatražiti produženje do šest mjeseci, ali se o uslovnima još pregovara.

Izvor je dodao da će taj zahtjev biti na tragu predloga evropskog povjerenika za ekonomske i finansijske poslove Pierrea Moscovicija. Grčka kaže da je bila spremna da ga prihvati, ali je dokument povučen neposredno prije sastanka ministara finansija eurozone u ponedjeljak.

Nova grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa odbila je da zatraži produženje programa pomoći koji isieče 28. veljače, protiveći se mjerama štednje koje program nameće.

Cipras je povukao jasnu razliku između punoga programa pomoći i pitanja grčkoga duga.

“Sporazum o zajmu je nešto drugo od programa pomoći”, rekao je on zastupnicima svoje radikalno lijeve stranke Siriza ranije u utorak.

Vladin funkcioner u Atini rekao je da Grčka razmatra to pitanje, ali je odbacio pritisak ministara finansija eurozone koji su pozvali Atinu da do petka zatraži produženje programa pomoći.

“Ne prihvatamo ultimatume. Nećemo zatražiti produženje programa pomoći”, rekao je neimenovani funkcioner. “Razmatramo mogućnost da zatražimo produženje sporazuma o zajmu, jasno ga razlikujući od programa pomoći”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *