Mađari ostali imuni na krizu ‘švajcarca’

Dodajte komentar

Stotine hiljada vlasnika nekretninaa širom centralne i istočne Evrope pogođeno je rastom vrijednosti švajcarskog franka.

Većinu njih privukle su nekada atraktivne kamatne stope, koje su sada postale veliko breme. Međutim, Mađari su ostali imuni na ovu krizu.

Poput desetina hiljada drugih Mađara, Viktorija Nagy je stan kupila 2006. godine, pomoću kredita vezanog za švajcarski franak, sa vrlo niskim kamatnim stopama.

Onda je došla ekonomska kriza i jačanje te valute. Viktorija nije mogla izmiriti obaveze. Uslijedio je bankrot.

„Dvije ili tri godine nisam mogla naći posao, a sve vrijeme sam morala plaćati rate. Međutim, to nisam mogla priuštiti.“

Srećom, našla je kupca za svoj stan. Banka će uzeti novac i otpisati dug.

Kada je švajcarski frank u januaru porastao za gotovo 30 posto, vlasnici nekretnina u mnogim dijelovima istočne Evrope primili su težak udarac.

Međutim, ne i u Mađarskoj. U novembru, vlada premijera Viktora Orbana naredila je bankama da kredite u švajcarcima pretvore u lokalnu forintu i to prema kursu na dan sklapanja kreditnog ugovora.

„To je bio veliki teret za domaćinstva i ekonomiju, tako da je uklanjanje kredita u švajcarskim francima donijelo olakšanje ne samo porodicama, već i državi“, kaže Zoltan Kovacs, portparol Vlade.

‘Spasili bogataše’

Potez se možda isplatio – mađarska Centralna banka procjenjuje da je izbjegnut porast duga domaćinstava za blizu dvije i po milijarde eura.

„Ali situacija je i dalje komplikovana. Dug Mađara prema bankama se i dalje mjeri milijardama eura, a mnogi tvrde da je potez vlade stigao prekasno, te da je stvorio preveliki pritisak na same banke“, izvještava Robin Forestier-Walker.

Neki misle da je Vlada imala sreće.

“Spasili su bogataše, koji bi svakako opstali. A onda su čitav teret prebacili na banke koje su se sa poteškoćama morale prilagoditi novim zakonima i regulacijama“, smatra univerzitetski profesor Peter Akos Bod Corvinus.

Viktorija se izbavila iz krize, ali mnogima, dug je i dalje veliki teret – bez obzira na njegovu valutu.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *