Otac interneta: Sve što imamo na računarima mogli bi izgubiti

Dodajte komentar

Vint Cerf, čovjek kojeg nazivaju i “ocem interneta”, rekao je kako je zabrinut da će sve fotografije i dokumenti koje spremamo na naše računare biti izgubljeni, prenosi 24sata.hr.

– Sadašnji hardver i softver zastarjeće i postati nefunkcionalan pa se bojim da buduće generacije neće ništa znati o 21. vijesku jer ćemo ući u “digitalni mrak”.

Cerf trenutno vrši funkciju Googleovog potpredsjednika, a svoje najveće strahove iznio je na konferenciji u San Joseu. Fokus svoga rada zato je stavio na rješavanje problema koji bi mogao izbrisati našu istoriju, javlja BBC News.

– Naš život, naša sjećanja i pregršt važnih informacija postoje na našim diskovima ili “u oblaku”, ali kako tehnologija napreduje raste i rizik da će sve to biti izgubljeno. Formati i dokumenti koje smo stvorili danas možda za nekoliko decenija više neće biti ni od kakve koristi jer današnji formati možda neće biti kompatibilni s novim hardverom i softverom. Može nam se dogoditi da stvorimo arhive digitalnog sadržaja za koje nećemo znati što sadrže niti ćemo ih moći otvoriti – upozorio je Cerf.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *