Plantaže uzvraćaju udarac

Dodajte komentar

Privredni sud je odložio za 6. april ročište po tužbi kojom kompanija OMP Engineering traži šest miliona eura odštete od Plantaža, jer nijesu mogli da ostvaruju očekivanu dobit.

Tužbu je kompanija OMP pokrenula jer, navodno, Plantaže nijesu dostavljale dovoljnu količinu sirovina za brikete i zbog toga, kako se objašnjava u tužbi, fabrika nije mogla da ostvari planiranu proizvodnju.

To je, kako se navodi, bio razlog za raskid ugovora o osnivanju fabrike briketa. OMP je tražio dva miliona eura za naknadu štete na ime uloženih sredstava u fabriku briketa, kao i četiri miliona eura na ime naknade štete za izgubljenu dobit.

U tužbi OMP-a se navodi da su Plantaže za period od tri godine sakupile svega 4.687 tona materijala za proizvodnju briketa, odnosno rezane vinove loze. To čini, navode, godišnji prosjek od 1.562, s čim je nemoguće ostvariti profitabilnu proizvodnju, imajući u vidu da je ugovorena minimalna količina od deset hiljada tona sirovine godišnje.

Kompanija Plantaže je u odgovoru na tužbu u potpunosti osporila navode tužioca i ujedno podnijela protivtužbu, kojom traži naknadu štete. Iznos naknade nije procijenjen, već će biti preciziran nakon vještačenja finansijskog, mašinskog i stručnjaka poljoprivredne struke, piše Pobjeda.

U protivtužbi se navodi da je odgovornost za nefunkcionisanje fabrike isključivo na strani OMP, zbog problema u tehnološkom postupku obrade sirovina, za čiju tehnologiju i opremu je bio odgovoran tužilac. Poznato je, kako je objašnjeno, da je tužilac izabran kao najpovoljniji ponuđač, jer se legitimisao kao neko ko ispunjava sve uslove koji su traženi javnim pozivom, a to je i višegodišnje iskustvo u tehnologiji za realizaciju ovakvih projekata.

Zbog dokazivanja osnovanosti protivtužbe pravni zastupnici Plantaža Ana Đukanović i Marko Hajduković predložili

su saslušavanje svjedoka, i to članova odbora direktora zajedničke firme Plant-OMP Verice Maraš, Dušana Kankaraša, Olega Obradovića, Miodraga Ivanovića, kao i pomoćnika direktora vinogradarsko voćarske proizvodnje u Plantažama Gorana Brnovića i tehničko lice koje je radilo na prikupljanju sirovine Ozrena Radončića.

U junu 2011. godine u vlasništvu Plantaža i firme OMP Engineering otvorena je prva fabrika za preradu otpada od

orezane vinove loze i proizvodnju briketa Plantomp, vrijedna dva i po miliona eura, u koju se zaposlilo 20 radnika. Vlasnici polovine novoosnovane firme su Oleg Obradović, bivši direktor Telekoma, Predrag Bošković, ministar rada, te Miodrag Ivanović, bivši direktor T-mobile i Pobjede, dok je druga polovina bila vlasništvo Plantaža. Planirana je godišnja proizvodnja od deset hiljada tona briketa i izvoz u Francusku i Italiju.

Martinović ćuti

Od pravnog zastupnika Obradovića i Ivanovića, advokata Nikole Martinovića Pobjeda nije mogla da dobije izjavu o ovom slučaju. Martinović nije odgovorio na niz telefonskih poziva i poruka u kojima je navedeno šta nas interesuje vezano za ovaj sudski postupak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *