Banke žirantima mogu odbiti najviše pola plate

Dodajte komentar

Banke žirantima mogu da, po osnovu otplate rate za kredit, odbiju najviše polovinu plate, penzije ili naknade, a ne čitav iznos kao što se često dešava u Crnoj Gori.

Bankarski ombudsman Halil Kalač kazao je da banke, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju, izvršenje na plati, penziji i naknadi, može odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine.

On je objasnio da su banke obavezne da sprovode Zakon o izvršenju i obezbjeđenju, kojim su definisana ograničenja i izuzimanja kod izvršenja na primanjima.

“Na minimalnoj zaradi koju izvršni dužnik prima u skladu sa zakonom, izvršenje se može sprovesti do iznosa od jedne trećine”, rekao je Kalač.

On je naveo da se izvršenje na primanju ratnih i mirnodopskih vojnih invalida po osnovu invalidnine, ortopedskog i invalidskog dodatka, može sprovesti samo za potraživanja po osnovu zakonskog izdržavanja, naknade štete nastale usljed oštećenja zdravlja ili umanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i zbog izgubljenog izdržavanja usljed smrti davaoca izdržavanja, pišu Dnevne novine.

“I to je moguće samo do iznosa od jedne polovine primanja”, dodao je Kalač.

On je saopštio da je u ranijim godinama, od 2011. do 2013, bilo prigovora žiranata da im banke obustavljaju više od polovine primanja, dok je prošle evidentirana i pritužba da je banka žirantu, po sudskom rješenju, izvršenje obračunala na ukupnoj zaradi, čak i na overdraftu.

“Banke se pridržavaju zakona kada je u pitanju realizacija administrativne zabrane na lična primanja žiranata. Međutim, kada su u pitanju izvršenja sudskih presuda i rješenja javnih izvršitelja, javljaju se često problemi kod banaka u primjeni Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, zbog tehničkih razloga primjene tih rješenja”, saopštio je Kalač.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *