Twitter: Prihodi porasli, gubitak smanjen

Dodajte komentar

Twitter je u posljednjem tromjesečju prošle godine poslovao s gubitkom od 125 miliona dolara, manjim nego što se očekivalo, dok su prihodi te društvene mreže porasli za 97 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, prihodi Twittera dosegnuli su u proteklom kvartalu 479 miliona dolara, više nego što su analitičari procjenjivali, dok su godinu dana prije iznosili 243 miliona. To se ponajviše zahvaljuje 97-postotnom rastu prihoda od oglašavanja, koji su dosegnuli 432 miliona dolara.

Na kraju prošle godine Twitter je imao 288 miliona aktivnih mjesečnih korisnika, što je za 20 posto više nego godinu dana prije.

Međutim, u posljednjem lanjskom kvartalu broj korisnika porastao je za samo 4 miliona u odnosu na prethodno tromjesečje, što predstavlja znatno usporavanje rasta. U prethodna tri kvartala broj korisnika rastao je, naime, za 13 do 16 miliona.

No, izvršni direktor te društvene mreže Dick Costolo tvrdi da će u prvom tromjesečju ove godine rast broja korisnika dosegnuti nivoe iz prva tri lanjska tromjesečja. Procjenjuje, takođe, da će prihodi Twittera u tekućem kvartalu dosegnuti između 440 i 450 miliona dolara.

Twitter, koji korisnicima omogućuje slanje poruka od 140 znakova, među najpoznatijim je društvenim mrežama u svijetu, a koriste ga političari, mnoge poznate zvijezde s filmske i muzičke scene, aktivisti…

Međutim, ta kompanija ne uspijeva rasti tako brzo kao Facebook, najveća društvena mreža u svijetu s otprilike 1,4 milijarde korisnika.

Zbog toga je izvršni direktor Costolo pod paljbom kritika analitičara i ulagača s Wall Streeta, dok su u posljednjih šest mjeseci tu kompaniju, sa sjedištem u San Francisku, napustili mnogi vodeći menadžeri.

Ipak, nakon što je objavljeno da su kvartalni prihodi kompanije snažno porasli, a gubitak smanjen, cijena dionice Twittera porasla je u četvrtak više od 9 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *