Mađarska vlada razmatra preuzimanje lokalne podružnice Sberbanke

Dodajte komentar

Nakon preuzimanja MKB Banke i Budimpeštanske banke, Mađarska razmatra mogućnost da preuzme i lokalnu podružnicu Sberbanka, objavio je poslovni portal napi.hu u srijedu. No, otkupna cijena procjenjuje se na visokih 150 do 200 milijardi forinti (oko 490 miliona eura).

Država bi za Budimpeštansku banku, čiju je kupovinu dogovorila s GE Capitalom, mogla platiti 200 milijardi forinti, a za Sberbank, koji bi pripojila MKB banci, 150 do 200 milijardi forinti, navodi napi.hu.

Portal špekuliše da bi dogovor o preuzimanju Sberbanka mogao biti objavljen 17. februara, za vrijeme posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Budimpešti.

Mađarska podružnica Sberbanka nekada je pripadala Volksbanku, kojeg je ruska banka preuzela prije tri godine zajedno s ostalim regionalnim podružnicama austrijske banke, osim one u Rumuniji.

Mađarska podružnica Sberbanke zabilježila je 2011. gubitak nakon oporezivanja od 31,9 milijardi forinti, u 2012. gubitak je iznosio 18,5 milijardi forinti, a u 2013. godini 7,7 milijardi forinti. To znači da bi država, kao i slučaju MKB-a, preuzela kreditnu instituciju koja već godinama posluje s gubitkom, piše portal portfolio.hu.

Knjigovodstvena vrijednost Sberbanke na karaju 2013. iznosila je samo 38 milijardi forinti. Iako nema dostupnih podataka o tome o dokapitalizaciji koju je nakon toga sproveo ruski vlasnik (a vladin paket mjera o kreditima u stranim valutama teško je uzdrmao i Sberbank), špekulacija o otkupnoj cijeni između 150 i 200 milijardi forinti čini se jako pretjerana, zaključuje portfolio.hu.

Portal podsjeća da je ova sedmica bila puna dezinformacija pa da svaku objavljenu vijest treba prihvatiti s rezervom. Naime, u utorak su se u Mađarskoj pojavile glasine da Erste banka pregovara o kupovini lokalne podružnice Raiffeisenbanka ili njenog poslovanja s građanima, ali obje banke su opovrgle tu informaciju. Opovrgnute su takođe vijesti da BMW i Daimler planiraju graditi fabrike u Mađarskoj, podsjeća portfolio.hu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *