Gauguinove “Tahićanke” najskuplje prodato umjetničko djelo u istoriji

Dodajte komentar

Slika Nafea Faa Ipoipo (“Kada ćeš se udati?“), koju je Paul Gauguin naslikao 1892. a prikazuje dvije Tahićanske djevojke, prodata je za 300 miliona dolara, što je najveći iznos ikada plaćen za neko umjetničko djelo.

Platno je bilo je vlasništvu švajcarske porodične fondacije Rudolfa Staechelina I bilo je izloženo u državnom Kunstmuseumu u Baselu.

Rudolf Staechelin, penzionisani bivši menedžer Sothebyja koji živi u Baselu, odbio je potvrditi ko je I za koliko kupio sliku, no dvojica trgovaca umjetninama u New York Timesu tvrde da su kupac Katarski muzeji. Naftom bogata država to još nije potvrdila.

Bogati Katar je u posljednjih nekoliko godina kupio mnoge zapadnjačke umjetnine, uključujući i moderna djela Marka Rothka i Damiena Hirsta. Katarski muzeji potrošili su više od milijardu dolara za prestižna umjetnička djela.

Katarskim muzejima upravlja Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani, sestra katarskog emira obrazovana u SAD-u, koja želi proširiti umjetnički fundus svoje zemlja. U jednom lanjskom intervju rekla je: „Ono što uvijek ostaje od najvećih civilizacija i istorije su njihove gradjevine i artefakti“.

Ako je informacija o prodaji Gauguinovog platna tačna, onda su Katarci srušili vlastiti rekord. Naime, prije tri godine, nakon žestokog nadmetanja na aukciji, za “Dva kartaša” postimpresionista Paula Cezannea platili su 250 miliona dolara.

Do tada je najvrjednije kupljeno umjetničko djelo bila “Slika broj 5” američkog slikara Jacksona Pollocka nastala 1948. za koju je 2006., u vrijeme procvata tržišta umjetnina, plaćeno 89 miliona funta, što danas odgovara iznosu od 99 miliona funta.

Cezanneovo djelo nakon toga nije izlagano u javnosti.

>>Povezano: Najskuplje slike na svijetu<<

Gauguinova slika prodata ove sedmice, na kojoj su dvije mlade žene u krajoliku živim bojama, tumači se kao prikaz sukoba između dvaju kultura: evropskih konvencija i polinežanskih običaja.

“Ovo je kultni Gauguin. On je sigurno jedan od najtraženijih umjetnika na svijetu“, rekao je istori;ar umjetnosti Ben Street.

“To je nevjerovatna slika, ali i veliki novčani iznos. Ali na tržištu impresionista postoji nekoliko megadjela koja će uvijek donijeti više od sto miliona dolara”, kaže Philip Hoffman, izvršni direktor londonskog konsultantske organizacije Fine Art Fund Group.

Dodao je da se takve umjetnine prodaju odabranoj skupini od dvadesetak ljudi koji se širom svijeta takmiče u kupovini najskupljih djela.

“Vidim gomilanje privatnog bogatstva i te ljude koji nesrazmjerno ulažu novac u umjetničke zbirke. Misle da, ako kupe najbolje, nikada neće izgubiti novac. Ultimativno je pitanje statusa biti okružen umjetninama vrijednim stotine miliona ili milijardu dolara koje niko drugi ne može imati”, zaključuje Hoffman.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *