Zbog sankcija Rusiji prihodi od turizma manji za 40 miliona eura

Dodajte komentar

Nestabilna situacija u Ukrajini i ekonomska kriza koju preživljava Rusija zbog sankcija zapadnih zemalja utiču na značajno smanjenje dolazaka turista iz tih zemalja, pa bi sektor turizma pri ovakvom scenariju zabilježio pad dolazaka turista iz ovih zemalja za preko 20 odsto u sledećoj godini, navodi se u programu ekonomskih reformi Vlade od 2015. do 2017. godine.

Ovakva prognoza se odnosi u slučaju scenarija nižeg rasta, kojim je predviđen rast BDP-a od 2,9 odsto u naredne tri godine. Rast BDP-a prema osnovnom scenariju je 3,8 odsto.

– Ovo smanjenje dolazaka turista proizvelo bi pad prihoda od turizma od preko šest odsto, jer bi došlo do izvjesne supstitucije u vidu diverzifikacije tržišta i povećanja broja turista iz drugih zemalja – piše u dokumentu koji Vlada treba da pošalje Evropskoj komisiji do 31. januara, piše današnji Dan.

Procijenjeni prihodi od turizma su lani iznosili 658 miliona eura, što znači da smanjenje prihoda od šest odsto iznosi skoro 40 miliona eura.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da se pad prihoda može nadomjestiti jedino sa dolaskom lou kost avio-kompanija.

– Ukoliko u sledeće dvije godine ne uspijemo da animiramo, ubijedimo i dovedemo lou kost kompanije Rajaner, Izi džet, Viz eir i mnoge druge i imamo broj letova koliko i Dubrovnik i Krf, neće biti dobro. Ukoliko to uspijemo imaćemo dodatnih 700 hiljada turista što znači još 100 do 200 miliona prihoda više, a ne 40 miliona manje istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima, nestabilna situacija u Ukrajini ne smije da bude alibi za pad prihoda, jer je u pitanju samo jedna od 70 zemalja, kojima je Crna Gora blizu.

– Jedini ključ za povećanje prihoda od turizma je dolazak lou kost kompanija. Ako do toga ne dođe nijesam optimista – rekao je Radulović.

Predsjednik odbora za turizam Privredne komore Dragan Ivančević smatra da će turistička sezona ove godine biti problematična.

– Izgubili smo tržište Rusije, a za goste iz zapadne Evrope nemamo ni kvantitet ni kvalitet. Najveći problem zbog kojeg je teško zamijeniti goste iz Rusije, jeste aviodostupnost. Takođe, ti gosti

zahtijevaju visok kvalitet usluga, a mi nemamo ni kvalitet usluga, niti kvantitet, gdje da smjestimo goste, istakao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, da bi se privukli gosti sada treba smanjiti cijene, a to, ukoliko se ne poveća broj turista, znači i manje prihode.

– Vlada prognozira šest odsto manje prihoda, a 60 odsto prihoda od turizma se nalazi u sivoj zoni. Očekivali smo jaču borbu protiv sive ekonomije, jer bi se njome anuliralo šest odsto i prihodi povećali za 20 procenata. Sive ekonomije ima u smještaju, trgovini, prehrambenim objektima i privremenim objektima, rekao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, čarteri Montenegroerlajnza ka zapadnim zemljama nijesu dovoljni da se zamijeni manji broj gostiju iz Rusije.

Učešće turizma, sa povezanim sektorima, u BDP-u iznosi 20 procenata. Procijenjeni prihodi od 658 miliona su 2,4 odsto veći u odnosu na 2013. godinu.

Cijene niže za trećinu

Hoteli su smanjili cijene usluga za 30 do 45 odsto, kazao je Radulović.

Da bi to smanjenje imalo pravi efekat po turizam, cijene usluga bi morali da smanje taksisti, sektor trgovine, restorani i mnogi drugi, rekao je Radulović.

Dnevno trošili 70 eura

Prosječna potrošnja turiste u prošloj godini iznosila je 449 eura, navodi se u dokumentu. Turisti su se lani u prosjeku zadržavali 6,4 dana, a dnevno su u prosjeku trošili 70,2 eura. U cijenama iz 2010. godine prosječna potrošnja turiste iznosi 408 eura i manja je u odnosu na period od 2007. do 2012. godine. Potrošnja od 408 eura jedino je veća od potrošnje u 2013. i 2006. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *