Rusija će tražiti od Njemačke odštetu od četiri biliona eura?

Dodajte komentar

Članovi ruskog parlamenta pripremaju radnu grupu za projcenu štete koju je Njemačka nanela Rusiji tokom Drugog svjetskog rata, skoro 70 godina od završetka sukoba, piše ruski list “Izvestija”.

Kako prenosi “Njuzvik”, Rusi će tražiti od Njemačke odštetu od četiri biliona eura.

Prema riječima poslanika Liberalno demokratske partije Rusije Mihaila Degjaterova, inicijativa je direktan odgovor na trgovinske sankcije koje su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele Rusiji zbog aneksije Krima u martu i podrške proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Degjaterov je rekao da Njemačka ništa nije platila SSSR-u za uništavanja tokom Drugog svjetskog rata.

Prema njegovima riječima, ŠSR je posle konferencije na Jalti vratio neku njemačku imovinu – uglavnom opljačkani namještaj, odeću i industrijsku opremu kao i neki ratni plijen, ali “SSSR nije tražio od Njemačke ekonomsku nadoknadu”.

Degjaterov je ocijenio da “Njemačka nastavlja da nanosi ekonomsku štetu Rusiji, pridružujući se trgovinskim sankcijama EU” podsjećajući na niz trgovinskih ograničenja koje je EU nametnula Rusiji koje su prouzrokovale krizu ruske ekonomije i pad rublje.

“Tokom trajanja rata, 30 odsto naše zemlje i nacionalnog blaga je uništeno, a razoreno je 1.710 velikih sovjetskih gradova, više od 70.000 manjih gradova i sela, 32.000 industrijske zone, a 100.000 farmi je potpuno uništeno”, rekao je Degjaterov, misleći na podatke koje je Staljinov odbor prikupio posle rata.

Prema njegovim riječima, ova materijalna šteta iznosi 600 milijardi dolara i dodao je da “Njemačka plaća kompenzaciju za šest miliona žrtava Holokausta, ali ignoriše 27 miliona ubijenih sovjetskih građana, od kojih je 16 miliona civila”.
“Ako se sve to uzme u obzir, Njemačka ne duguje ništa manje od tri do četiri biliona eura nasljedniku Sovjetskog Saveza – Rusiji”, smatra Degjatarov.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *