Cipras već počeo: Grčke luke Grcima

Dodajte komentar

Nova vlada u Atini će obustaviti privatizaciju najveće grčke luke, Pirej, za čije je preuzimanje kineska grupacija COSCO već dostavila ponudu.

“Zaustavićemo privatizaciju luke Pirej i luke Solun,” izjavio je novi zamjenik ministra za pomorska pitanja, Teodoros Dricas, agenciji Frans pres.

Prethodna konzervativna vlada planirala je prodaju 67-procentnog udjela u luci Pirej, a rok za podnošenje prijava za kupovinu tog udjela ističe u martu. Kineska kompanija COSCO već ima 35-godišnju koncesiju za proširenje dva najveća kontejnerska terminala u luci Pirej.

“Novoformirana vlada će, takođe, stopirati privatizaciju grčke elektrane DEH”, izjavio je novi ministar energetike, Panajotis Lafazanis, jednoj grčkoj televizijskoj stanici.

Prethodna vlada je lani usvojila zakon o prodaji 30 odsto DEH-a privatnim grupacijama, u sklopu nastojanja da liberalizuje svoje energetsko tržište.

Ljevičarska stranka Siriza je, uoči pobjede na parlamentarnim izborima 25. janaura, obećala da će zaustaviti privatizaciju državne imovine, nakon što je prethodna konzervativna vlada pristala na prodaju državnih aktiva u zamjenu za dobijanje medjunarodnog paketa pomoći.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras je u prvom obraćanju izjavio da Grčka neće odustati od svojih obaveza kada je riječ o vraćanju dugova, da želi da pregovara sa međunarodnim kreditorima, ali i da je kraj potčinjavanju Grčke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *