Na Wall Streetu cijene porasle uoči sjednice ECB-a

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi porasli jer se ove sedmice očekuje agresivnije popuštanje monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) i jer je porasla cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 39 bodova ili 0,22 odsto, na 17.554 boda, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto, na 2.032 boda, a Nasdaq indeks 0,27 odsto, na 4.667 bodova.

Najviše je juče, 1,8 odsto, skočio S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje rastu cijena nafte na američkom tržištu za više od 2,5 odsto. Uprkos jučerašnjem usponu, cijene ‘crnog zlata’ na putu su 15. sedmičnog gubitka u posljednjih 17 nedjelja.

S nestrpljenjem se čeka sjednica čelnika Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak jer se očekuju agresivnije mjere za suzbijanje deflacije i podsticanje ekonomskog rasta.

Prema pisanju Reutersa, izvršni odbor ECB-a predlaže program kupovine državnih obveznica za 50 milijardi evra mjesečno, počevši od marta. Nakon sjednice će predsjednik ECB-a Mario Draghi održati konferenciju za novinare.

„Glasine u vezi ECB-a su vrlo značajne. Priča se da će Draghi u četvrtak razočarati po pitanju veličine programa“, kaže Phil Orlando, strateg u kompaniji Federated Investors.

Kaže da, bez obzira na veličinu programa, puno detalja još mora biti dogovoreno, od toga koje će se tačno obveznice kupovati do toga kako će to uticati na svaku pojedinu članicu evrozone.

U pozadini nagađanja o tome što će ECB učiniti, protiče sezona objave kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo rezultatima, cijena akcije Netflixa skočila je juče više od 17 odsto, dok je akcija IBM-a pojeftinila 3 odsto, jer su prihodi tog tehnološkog diva u proteklom tromjesečju bili manji nego što se očekivalo i jer su procjene dobiti u ovoj godini manje nego što su analitičari prognozirali.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,63 odsto, na 6.728 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,41 odsto, na rekordnih 10.299 bodova, a pariški CAC 0,87 odsto, na 4.484 boda.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *