Žugić se povlači

Dodajte komentar

Ministar finansija Radoje Žugić neće biti član Vlade koju, shodno novom koalicionom sporazumu, formiraju DPS i SDP, saznaje Pobjeda. Ovo nije posljedica partijskih dogovora, već odluka Žugića, koji je krajem prošle godine zamolio premijera Mila Đukanovića da ga razriješi te funkcije.

Ministar je to tražio zbog zdravstvenih razloga, kako bi privremeno imao manje zahtjevan posao.

Prema informacijama Pobjede, Đukanović još nije našao adekvatnu zamjenu jednom od, kako se pokazalo, najboljih ministara finansija koje je imao u svom kabinetu. Đukanović je na čelu izvršne vlasti 16 godina, jer se dva puta povlačio, a u jednom je mandatu bio predsjednik države.

Žugić je 2013. godine uspio da poveća naplatu budžetskih prihoda za 120 miliona eura, odnosno 9,2 odsto. To je bilo u godini kad je Vlada morala da vrati 130 miliona eura duga Kombinata aluminijuma, za koji je dala garancije bivšem vlasniku te fabrike, ruskoj of šor kompaniji CEAK. U prvoj polovini prošle godine ubrano je 5,6 procenata poreza više nego 2013. Više od polovine tog novca posljedica je uvođenja bolje poreske discipline za vrijeme mandata Žugića, a veliki doprinos dali su krizni porez na zarade, koji je ostao do danas, kao i taksa od euro na SIM kartice, kablovsku televiziju i električna brojila, koja je ukinuta prošle godine. Penzije su bile zamrznute protekle dvije godine. Žugić je sve vrijeme mandata zahtijevao veću disciplinu u isplatama zarada i doprinosa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *