Građevinski biznis u ozbiljnoj krizi?

Dodajte komentar

Da se građevinski biznis nalazi u ozbiljnoj krizi, svjedoči konstatano opadanje broja izdatih građevinskih dozvola, koje iz godinu u godinu izdaje opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj.

Rusko ukrajinska kriza, definitivno je uzdrmala ovaj najunosniji biznis, po kome je Budva svih prethodnih deceniju i po prepoznata. Upravo milionski obrti kapitala svih prethodnih godina su bili u ovom biznisu.

A prošle godine izdato je za deset odsto manje dozvola nego godinu prije. Upravo kriza u Rusiji i Ukrajini, odakle je najveći broj ne samo kupaca, već i graditelja, praktično je desetkovala gradnju.

Naime, od 1. januara do 1. decembra 2014., opštinski at za prostorno planiranje i održivi razvoj izdao je svega 85 građevinskih dozola, što je za deset odsto manje nego godinu prije. Ukoliko uporedimo sa ranijim godinama, broj građevinskih dozvola, je sve manji.

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj izdao je u perodu od 1. januara do 1. decembra 2012. ukupno 118 građevinskih dozvola.

Podnijeto je 211 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, od kojih se u 118 slučajeva pozitivno odgovorilo, dok je donijeto 70 zaključaka o odbijanju zahtjeva ili obustavljanju postupka.

Već tokom 2013. uslijedilo je „zahlađenje“ u građevinskom biznisu, pa je tako te godine Sekretarijat za prostorno planiranje izdao ukupno 92 građevinske dozvole, 20 dozvola manje nego godinu prije. Naime, tokom 2013. ukupno je bilo podnijeto 150 zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, od kojih je 46 odbijeno.

Kako se navodi u Izvještaju o uređenju prostora opštine za 2014. podnijeto je 229 zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, a izdate su 85 građevinske dozvole i donijeto 133 zaključaka o odbacivanju zahtjeva, obustavljanju ili prekidu postupka, o priznavanju svojstva stranke, o ispravci greške i slično. Ipak, 11 postupaka za izdavanje građevinske dozvole je u toku.

„Investitori su se Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj obratili sa 385 zahtjeva za izdavanje urbanističko – tehničkih uslova za izgradnju objekata, dogradnju ili rekonstrukciju postojećih objekata. Od ukupnog broja zahtijeva izdato je 256 urbanističko-tehnička uslova, dok se 129 zahtjeva nalaze u postupku rješavanja.
U izvještajnom periodu evidenciono je ovjereno 112 projekta. Takođe, je podnijeto 16 zahtjeva za rušenje objekata. Izdato je 15 rješenja o rušenju postojećih objekata na parcelama na kojima se planira gradnja”, navodi se u izvještaju za 2014.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *