Raiffeisen: Veliki gubitak u 2014. zbog otpisa u ruskoj podružnici

Dodajte komentar
Gubitak austrijske banke Raiffeisen Bank International (RBI) u 2014. mogao bi premašiti prognozirani maksimum od 500 miliona eura bude li prisiljena da orpiše vrijednost ruskog poslovanja, kazao je izvršni direktor Karl Sevelda.
RBI je u ponedjeljak objavio da bi se stanje u njegovoj ruskoj podružnici, dosadašnjem glavnom generatoru zarade, moglo pogoršati i da će možda biti prisiljeni da preispitaju njegovu knjigovodstvenu vrijednost s obzirom na slabost rublje i ruske ekonomske probleme.

“Zbog velikog pada vrijednosti ruske valute i loših ekonomskih prognoza za Rusiju možda će biti nužno otpisati nematerijalnu imovinu Raiffeisenbank Russia”, kazao je Sevelda u internoj bančinoj publikaciji Raiffeisen-Zeitung, objavljenoj u srijedu.

“Ako ne bude promjena u sadašnjoj nematerijalnoj imovini Raiffeisenbank Russia, očekujem da gubitak u 2014. neće premašiti 500 miliona eura”, dodao je.

Napomenuo je da eventualan otpis goodwilla u ruskoj podružnici neće uticati na RBI-jeve pokazatelje adekvatnosti kapitala. Portparol austrijske banke potvrdio je njegove izjave.

U internoj se publikaciji citira i Seveldina izjava da će banka povisiti zacrtane uštede u razdoblu do 2016. sa 600 miliona na 650 do 700 miliona eura, te da bi se mogla i povući s jednog ili više inostranih tržišta, bez dodatnih pojedinosti.

RBI trenutno posluje u matičnoj Austriji i u 15 zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući Hrvatsku, a ima podružnice i u drugim zemljama. Prošle su godine bančine rezultate posebno pritisli problemi u Ukrajini i Mađarskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *