Đoković – vjetar u leđa “Uniqlo”-a

Dodajte komentar

Japanski distributer odeće Fast ritejling, čiji je najveći promoter teniski as Novak Đoković, prošle godine je ostvario operativni profit veći od očekivanog.

Za to može da zahvali rastu cijena u Japanu i dobroj prodaji na inostranom tržištu svoje glavne marke “uniklo” (Uniqlo).

Ovaj najveći azijski prodavac odeće precizirao je da je njegov profit povećan za 40 odsto, na 91,4 milijarde jena (646,17 miliona eura) u prvom kvartalu poslovne 2014/2015. (septembar-novembar), prema 65,31 milijardu jena u istom periodu prethodne poslovne godine, prenio je Rojters.

Analitičari su za posmatrani period u prosjeku predvidjeli 77,71 milijardu eura profita.

Filijala Uniklo, koja je povoljnim cijenama oduševila brojne klijente tokom godina deflacije u Japanu, povećala je cijene za pet odsto u toku jeseni i zime, kako bi kompenzovala pad jena, usljed čega su njeni troškovi uvoza porasli.

Ova marka je zabilježila dobre rezultate i na stranom tržištu, uz rast prodaje od 47 odsto, na 168 milijardi jena u toku posmatranog kvartala, što je 35 odsto ukupnih prihoda od prodaje Fast ritejlinga, koji su iznosili 479 milijardi jena.

Fast ritejling ima ambiciju da ubrza rast na stranom tržištu, predviđajući da će njen prihod u 2020. dostići 5.000 milijardi jena, čime bi prevazišla sadašnje najveće distributere odjeće, španski Inditeks (vlasnika marke “Zara”), švedski H&M (Hennes&Mauritz) i američki Gep (Gap).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *