Ova kuća proizvodi 3 puta više energije nego što je troši(foto)

Dodajte komentar

Ovu eko kuću dizajnirali su norveški centar za istraživanje emisija zgrada i arhitekte iz kompanje Snohetta, a ona zahvaljujući ovoj seradnji proizvodi tri puta više energije nego joj je potrebno, piše Daily Mail.

Sagrađena u Larvicku u Norveškoj, eko kuća predstavlja budućnost – ima krov prekriven sa 150 kvadratnih metara solarnih panela koji proizvode struju. Krov je nagnut tačno 19 stepeni prema jugoistoku kako bi se osiguralo da upije što više sunčevog svjetla.

Ta se energija, između ostalog, koristi i za grijanje vode. Kuća sadrži i kolektore kišnice koja se koriti u toaletu i vrtu. I prozori su dizajnirani kako bi u kuću usmjerili što je više moguće sunčevog svjetla i tako održali toplinu kuće.

Dizajneri kažu da bi kuća trebalo da proizvodi 19,200 kWh struje godišnje putem solarnih panela, dok solarni kolektori koji se koriste za grijanje vode prikupljaju 4.000kWh godišnje. Međutim, kući je potrebno svega 7,272 kWh godišnje.

Svaki sprat ima samo jedan radijator koji može ugrijati cijelu kuću. Svaka soba ima senzore koji osiguravaju da se vazduh i svjetlo usmjereni prema onima koji je koriste.

A osim uobičajenih aparata i prostorija koje zahtijevaju električnu energiju, ova kuća ima još i bazen i saunu koji se takođe griju. U sklopu kuće dolazi i sto za jelo vani te vrt u kojem se može uzgajati vlastito povrće.

Energija koju proizvodi kuća, kažu dizajneri, može se koristi i za punjenje električnog automobila.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *