MTrading: Kako će se u 2015. kretati cijena nafte, zlata, akcija, valuta?

Dodajte komentar

Na finansijskim tržištima 2014. godina bila je vrlo interesantna. Američki dolar je nakon nekoliko godina prestao slabiti i naglo ojačao u odnosu na sve ostale valute, cijena nafte se prepolovila, a cijene akcija na razvijenim tržištima su gotovo cijelu godinu rasle na rekordno visoke nivoe.

U nastavku pročitajte očekivanja analitičara MTradinga o kretanju vrijednosti najtrgovanijih finansijskih instrumenata u 2015. godini:

Valute

Situacija u pojedinim ekonomijama, koja je najvažniji faktor u određivanju vrijednosti valuta, u 2015. godini će vjerojatno ostati ista kao i u prethodnoj godini. Američka ekonomija će biti u osjetno boljem stanju nego ekonomije ostalih razvijenih zemalja. BDP će vjerojatno i dalje rasti umjerenim tempom, a stopa nezaposlenosti padati, zbog čega će američka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi zatezati monetarnu politiku i dizati kamatne stope.

Evropa će i dalje grcati u problemima. Ekonomski rast će biti iznimno slab, stopa inflacije mnogo niža od željene, a nezaposlenost i dalje visoka. Evropska centralna banka pokrenut će masovni program ubrizgavanja novca u finansijski sistem s ciljem podizanja stope inflacije i povećanja ekonomske aktivnosti u eurozoni.

Upravo zbog potpuno suprotne ekonomske situacije i monetarne politike američke i evropske centralne banke, može se očekivati nastavak jačanja američkog dolara u odnosu na euro. Većina velikih svjetskih banaka očekuje da bi kurs EUR/USD do kraja 2015. godine mogao pasti na 1,15. U trenutku pisanja analize, kurs EUR/USD na platformama MTradinga iznosi 1,1954 što znači da ukoliko se očekivanja banaka pokažu tačnima, dolar bi u ovoj godini mogao ojačati još 5%.

Kurs švajcarskog franka bi trebao ostati na približno istom nivou budući da mu švajcarska centralna banka ne dopušta jačanje u odnosu na euro, a japanski jen bi mogao nastaviti slabiti budući da su japanska vlada i centralna banka nedavno povećali već i sada veliki iznos novca kojeg štampaju i ubrizgavaju u finansijski sistem i ne planiraju uskoro stati s takvom praksom.

Nafta

Od najviše cijene sredinom 2014. godine, cijena nafte je pala za čak 50% i trenutno iznosi 53 dolara po barelu. Pri ovoj cijeni se mnogim zemljama izvoznicama nafte i naftnim komanijama jednostavno ne isplati proizvoditi naftu te su neke kompanije već počele dijeliti masovne otkaze i otkazivati projekte planirane za ovu godinu. Smanjenje istraživanja i pokretanja proizvodnje na novim nalazištima nafte i povećanja potrošnja radi niske cijene vjerojatno će dovesti do djelomičnog oporavka cijene nafte. Iako Saudijci i dalje odbijaju smanjiti proizvodnju kako bi direktno utjecali na rast cijene, državni proračun za 2015. godinu temelje na prosječnoj cijeni od 80 dolara po barelu. Rusi također u 2015. godini očekuju višu cijenu od trenutne.

Zlato

Faktori koji najviše utječu na cijenu zlata su strah po pitanju ekonomske situacije u budućnosti te stopa inflacije i visina kamatnih stopa u SAD-u. Straha vjerojatno neće biti budući da se ekonomska situacija u SAD-u stabilno popravlja, a stopa inflacije će vjerojatno ostati niska. Osim toga, kad američka centralna banka počne dizati kamatne stope, sve više investitora će se početi odlučivati na štednju u bankama i slične oblike investiranja pa će zlato postati još manje interesantno nego sada budući da ne nosi nikakav garantirani prinos. Cijena će mu vjerojatno nastaviti padati pa u 2015. godini ne treba iznenaditi pad na 1100 ili čak 1000 dolara po unci. Trenutna cijena na platformamaMTradinga iznosi 1193 dolara po unci.

Akcije

Na razvijenim tržištima akcije već šest godina gotovo neprekidno rastu. Kada su u pitanju američke akcije, razlog tome je masovni program ubrizgavanja novca u finansijski sistem kojeg je provodila američka centralna banka, a koji je okončan krajem 2014. godine. Centralna banka sada najavljuje skori početak podizanja kamatnih stopa što znači da je potpuno sigurna da će ekonomija u idućim godinama nastaviti rasti sve bržim tempom. U prošlosti su u fazama podizanja kamatnih stopa akcije u pravilu rasle pa na temelju toga mnogi analitičari i banke očekuju da će i u 2015. godini američki berzanski indeksi ponovno dosegnuti rekordno visoke nivoe.

Akcije zemalja eurozone, te posebno njemačke akcije u sastavu DAX indeksa, trebale bi rasti na temelju programa ubrizgavanja novca u finansijski sustav od strane Evropske centralne banke.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *