Ko sve kupuje gorivo bez akciza u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Gorivo u Crnoj Gori najjeftinije je u posljednje četiri godine. Međutim, i pored snižavanja cijena, šest kompanija i četiri pojedinca oslobođeni su bili u 2014. godini plaćanja akciza na gorivo.

To znači, primjera radi, da su osobe oslobođene plaćanja akciza dizel gorivo kupovale uvijek 35 centi jeftinije u odnosu na prodaj nu cijenu.

Na primorju najviše izdatih dozvola

Prema podacima Poreske uprave na osnovu dozvola za kupovinu goriva bez akciza shodno zakonu imala su po dva preduzeća iz Bara i Tivta i po jedno iz Kotora i Podgorice. Takođe, shodno članu 26 Zakona o akcizama, jeftinije gorivo su kupovala i tri fizička lica iz Herceg Novog i jedno iz Budve.

“Spisak pravnih i fizičkih lica koja su 2014. nabavljala akcizne proizvode,mineralna ulja su: Montenegro erlajns Podgorica, Periskop i Pomorski saobraćaj iz Tivta, Yu Briv iz Kotora, te Trio mare i Plavi jadran iz Bara. Takođe, akcizne proizvode su nabavljali i Branko Vujičić iz Budve i Novljani Đuro Kise, Siniša Đaković i Srećko Andričević”, saopšteno je Dnevnim novinama iz Poreske uprave.

U zavisnosti od vrste mineralnog ulja, cijene akciza variraju. Olovni benzin osoba oslobođena plaćanja akciza može kupiti jeftinije za 0,464 eura po litru, bezolovni benzin 0,459 eura, biogoriva 0,35 eura, a kerozin za 0,33 eura.

Ko sve može da koristi ove privilegije

U akciznom sistemu Crne Gore postoje instituti “oslobađanje plaćanja akcize” i “povraćaj plaćane akcize” kako na mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, tako i na ostale akcizne proizvode.

“Akciza se ne plaća na mineralna ulja koja se upotrebljavaju kao pogonsko gorivo u avionskom i pomorskom saobraćaju, kao i za pogon registrovanih ribarskih brodova, osim u slučaju upotrebe aviona, plovnih objekata i ribarskih brodova za privatne svrhe. Takođe, i za ona koja se upotrebljavaju u pogonima za proizvodnju električne energije i u pogonima za zajedničku proizvodnju električne i toplotne energije” kazali su za dN iz Ministarstva finansija.

Pored pomenutih, akciza se ne plaća ni na mineralna ulja koje proizvođač u svojim proizvodnim prostorijama potroši za dalju preradu, odnosno proizvodnju drugih mineralnih ulja, osim ako su bili upotrijebljeni kao pogonsko gorivo za transportna sredstva. Zatim za mineralna ulja koja se ubrizgavaju u visoke peći za namjene hemijske redukcije kao dodatak koksu koji je osnovno gorivo.

Kupac ima pravo na povraćaj akcize

Povraćaj akcize na mineralna ulja može se, u skladu sa Zakonom o akcizama, odnositi na ukupan iznos plaćene akcize ili na dio plaćene akcize.

“Tako kupci koji ispunjavaju uslove propisane zakonom imaju pravo na povraćaj cjelokupno plaćene akcize na mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije (uključujući traktore) i za upotrebu mehanizacije koja služi za održavanje ski staza i parkinga na skijalištima”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *