Injekcija od 130 milijardi eura bankama eurozone

Dodajte komentar

Evropska centralna banka “upumpala” je značajna finansijska sredstva u bankarski sektor, u nastojanju da podstakne kreditiranje preduzeća, a time i privrednu aktivnost u eurozoni.

U sklopu druge runde programa odobravanja jeftinih, dugoročnih kredita, 306 banaka eurozone pozajmilo je 129,8 milijardi eura po veoma niskim kamatnim stopama od 0,15 odsto, i ta sredstva će morati da vrate do septembra 2018, navodi se u saopštenju ECB.

Većina analitičara očekivala je da će ECB odobriti bankama kredite u vrijednosti od 150 milijardi eura, dok iz Upravnog odbora banke poručuju da je ovakav potez ECB u skladu da očekivanjima tržišta, kao i da je ovaj put bio veći broj učesnika.

Pomoću upumpavanja dodatne likvidnosti u finansijski sistem, centralna banka namjerava da podstakne privredu eurozone putem dodjele kredita privatnom sektoru.

U okviru prve runde ECB programa ciljanog dugoročnog refinansiranja (TLTRO), ta institucija je u septembru pozajmila 82,6 milijardi eura za 255 banaka.

Naime, banke eurozone imaju mogucćnost da, u sklopu dvije runde kreditiranja u 2014. godini, iz tog programa povuku oko 400 milijardi eura. Novih šest rundi tog programa potrajaće do 2016. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *