Evropska unija: Jedinstveni mehanizam spašavanja banaka

Dodajte komentar

Evropska komisija je usvojila predlog za imenovanje predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Upravnog odbora Jedinstvenog odbora za spašavanje bankarske unije.

Popis imena koji Komisija šalje na odobrenje Evropskom parlamentu su:

Za predsjednika: Elke König (DE)

Za potpredsjednika: Timo Löyttyniemi (FIN)

Za strategiju i koordinaciju direktora: Mauro Grande (IT)

Za rješavanje direktora planiranja – 3 pozicije: Antonio Carrascosa (ES), Joanne Kellermann (NL), Dominique Laboureix (FR)

Nakon što je Evropski parlament dao saglasnost na predlog Komisije za svaku od funkcija, Vijeće (djelujući kvalifikovanom većinom) donosi odluke o imenovanju potpredsjednika i članova Odbora. To će biti važan korak prema stavljanju u funkciju jedinstvenog Odbora spašavanja, koji je drugi stup bankarske unije.

Drugi stup bankarske unije treba da osigura da se banke ne spašavaju sredstvima poreskih obveznika, što je eurozonu 2008. gurnulo u duboku krizu.

Drugi stup ključna je dopuna prvom stupu, jedinstvenom nadzoru banaka. Drugi stup se sastoji od usvojenih pravila za sanaciju ili likvidaciju banaka u poteškoćama te uvodi jedinstveni mehanizam za sanaciju banaka, tijelo koje će nadgledati sprovođenje tih pravila i fond koji će puniti banke kako bi se osigurao novac za njihovu sanaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *