Mediteranski umjesto “Južnog toka”

Dodajte komentar

Ministri energetike Grčke, Kipra i Izraela spremni su Evropu snabdijevati gasom iz svojih nalazišta, javili su mediji iz Brisela.

Kako je za magazin “Euractiv” saopštio Jorgos Lakotripis, kiparski ministar energetike, tri su države zatražile razgovore s Evropskom komisijom. Ovoj vladi EU oni će predati fizibiliti studiju izgradnje gasovoda iz Mediterana prema EU.

Sastanak s EK

Ministri su, kako je prenio Lakotripis, zatražili sastanak s Marošem Šefčovičem, novim komesarom za energetsku uniju u EK.

– Mi smo potpisali i poslali pismo sa zahtjevom da se sastanemo s komesarom Šefčovičem 8. decembra, uoči susreta Energetskog vijeća EU, koji će biti održan dan kasnije – naveo je on u razgovoru za Reuters.

Grčki ministar energetike Janis Manijatis naveo je, pak, da će već naredne sedmice biti objavljeni detalji projekta te da je on “apsolutno moguć i održiv”. I u EU su raspoloženi za razgovore. Zvaničnici su zapadnim medijima potvrdili da će sastanak biti održan i da Unija želi diverzifikaciju snabdijevanja energentima i smanjenje svoje ovisnosti o Rusiji.

Na području Sredozemnog mora, na potezu od Kipra prema Izraelu, američka kompanija “Noble Energy” i italijanski EIN otkrili su ogromne rezerve plina.

Mediteranski plinovod ne bi, ni u kom slučaju, mogao zaobići Balkan, tako da bi, ustvari, mogao biti i svojevrsna zamjena na ovom području za propali projekt “Južni tok”.

Interes SAD

O energentima su prošle sedmice dana razgovarali i američki šef diplomatije Džon Keri (John Kerry) i njegova evropska koleginica Federika Mogerini (Federica Mogherini). Posebno su, kako je objavio Stejt department, obratili pažnju na Terminal tečnog plina (LNG) na Krku.

– EU i SAD složni su u namjeri da podstaknu završavanje LNG terminala na otoku Krku – objavilo je američko ministarstvo spoljih poslova.

Evropska unija, pak, već je za projekt gradnje terminala na Krku odobrila pet miliona eura.

Hrvatski mediji donijeli su vijest da je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić LNG terminal na Krku uvrstio na listu od 68 projekata koji bi se mogli finansirati putem investicijskog plana Evropske komisije.

Sve veće šanse BiH

Bosna i Hercegovina mogla bi imati veoma važnu ulogu i u slučaju mediteranskog gasovoda, ali i tokova plina s Krka.

Kako smo već ranije pisali, još u doba SFRJ urađeni su planovi da jedan od gasovodnih krakova s Krka prolazi kroz Bihaćku krajinu i odatle se račva prema unutrašnjosti BiH i Hrvatskoj i Mađarskoj. Sada je samo do bh. vlasti da se uključe u najnovije energetske projekte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *