Tri kompanije će tražiti naftu u Jadranu

Dodajte komentar

Američka kmpanija Maraton Oil, italijanski ENI i hrvatska Ina će istraživati i eksploatisati naftu i gas u Jadranu, objavio je Jutarnji list.

Stručna komisija je, pored ostalih, prihvatila njihove ponude za istraživanje i eksploataciju Jadrana koje su podnele na javnom tenderu, završenom 3. novembra, dodaje Jutarnji pozivajući se na dobro obaviještene izvore u vladi.

Komisija je odluku proslijedila vladi koja će o njoj raspravljati sljedeće nedelje. Na tender se javilo šest kompanija, a Jutarnji list je dobio informacije o barem tri izabrane firme.

Među izabranim kompanijama najveći je italijanski ENI, koji se smatra četvrtom energetskom kompanijom po snazi na svijetu.

U stručnim krugovima najjače je ipak odjeknula prihvaćena ponuda američke kompanije Maraton oil koroporejšn (Corporation). Radi se o jednoj od vodećih kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa.

Iako prema cijelom projektu u javnosti i dalje vlada velika skepsa, naftni stručnjaci tvrde da su ponude i izbor kompanija za Hrvatsku velik uspjeh. Pri tome ističu da se na tender za istraživanje mora uz kanadsku obalu, zatvoren krajem novembra, nije javila ni jedna kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *