Odrekao se bogatstva i uzgaja hranu koju dijeli siromašnima

Dodajte komentar

Zvijezda američkog fudbala, Jason Brown odrekao se multimilionskog ugovora i odlučio da postane farmer i hrani siromašne. Kada je 2009. godine potpisao ugovor sa St. Louis Rams vrijedan 37,5 miliona dolara, Brown je postao najplaćeniji centar u američkom fudbalu.

Tri godine kasnije, 2012, imao je 29 godina i pred tu sezonu je obavijestio Remse da napušta američki fudbal, te da im ostavlja 12,5 miliona eura koje je trebalo da zaradi u prvenstvu čiji se početak približavao.

Odlučio je da digne ruke od fudbala zaradivši do tada 25 miliona dolara, kako bi kupio 404 hektara zemlje u Sjevernoj Karolini koju je počeo da obrađuje.

Tu nije kraj iznenađenjima. Naime, Brown, koji je o povrtarstvu učio sa interneta, odlučio je da i sam radi na ogromnim njivama, zajedno sa unajmljenim radnicima, ali krajnji cilj je ono što stavlja krunu na cijelu priču.

Njegova “First Fruits Farm” već funkcioniše. Uzgaja krompir i drugo povrće, a potom kompletnu žetvu, osim dijela za ličnu upotrebu, poklanja kako bi se nahranili siromašni i beskućnici.

Samo ove jeseni poklonio je oko 23 tone krompira i oko pet tona krastavca onome što bismo mi nazvali narodnim kuhinjama.

Mnogima, čak i osobama koje su angažovane kao nadzornici na njegovom imanju, i dalje je čudno kako se to neko odlučio da uloži u hranu – koju poklanja.

“Znate, ljubav je najljepša valuta koju možete dati bilo kome”, kaže ovaj tridesetjednogodišnji “grmalj” od 145 kilograma, koji je karijeru posvetio čuvanju kvoterbekova, ali život ljudskosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *