Nedjelja odluke za naftnu budućnost

Dodajte komentar

Terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, uoči ovonedeljnog ključnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). Na tom sastanku će se razgovarati o potencijalnom smanjenju proizvodnje tog energenta, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u januaru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 31 cent na 76,82 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za januarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo 37 centi na 80,73 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Sve oči su sada uprte na ovonedeljni sastanak OPEK-a u Beču i na to kako će članice reagovati na pad cijena nafte”, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang, i dodao da je tržište podijeljenog mišljenja oko akcija koje će naftni kartel preduzeti.

Prema njegovim riječima, investitori takođe iščekuju podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD i Njemačke za treći kvartal, koji bi, kako je najavljeno, trebalo da budu objavljeni sjutra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *