MTrading: Zašto cijena u CG ostaje gotova ista iako je cijena nafte pala više od 30%?

Dodajte komentar

U drugoj polovini ove godine na globalnim finansijskim i robnim tržištima je nakon nekoliko godina neuobičajene stabilnosti došlo do naglog porasta aktivnosti. Trendovi kretanja vrijednosti valuta, akcija i energenata počeli su se okretati, a jedan od najvećih pomaka u cijeni dogodio se na sirovoj nafti.

Na platformama brokerske kuće MTrading – koja uz ostale instrumente omogućuje i trgovanje finansijskim derivatima na naftu – vidi se da je cijena barela WTI nafte krajem juna ove godine iznosila 107,00 dolara, a u trenutku pisanja analize iznosi samo 75,00 dolara, što znači da je u samo u nekoliko mjeseci pala čak 30%!

Cijena barela Brent nafte u istom periodu pala je još više, sa 115,00 na 78,68 dolara (31,50%).

U istom periodu cijena goriva u Crnoj Gori pala je u prosjeku za svega nekoliko procenata, što izaziva nezadovoljstvo kod cjelokupne javnosti.

Zašto cijene goriva padaju sporije od cijene nafte?

Cijena nafte nije jedina varijabla koja utiče na maloprodajnu cijenu goriva. Veliki udio u maloprodajnoj cijeni goriva čine dadžbine državi. Zbog toga cijena goriva se ne kreće jednako kao i cijena sirove nafte jer onaj dio u cijeni koji pripada državi ostaje relativno nepromijenjen.

Na maloprodajnu cijenu goriva osim davanja državi utiče i niz drugih faktora. Jedan bitan faktor jest činjenica da se glavnina nafte koja se troši u regionu nabavlja na tzv. mediteranskom naftnom tržištu na kojem kretanje cijena sirove nafte ne prati uvijek jednakom brzinom kretanje cijena na svjetskom tržištu.

Osim toga u maloprodajnu cijenu nafte treba ukalkulisati i troškove rafinisanja sirove nafte. Pa ako se gorivo nabavlja iz rafinerija koje su manje efikasne to ostavlja trag na cijeni goriva.

Ne treba zaboraviti ni trošak transporta goriva do benzinskih stanica koji je takođe važan element u određivanju cijene za krajnjeg kupca. Ovi faktori ili ostaju nepromijenjeni ili se mijenjaju drugačijim tempom nego što se kreću cijene sirove nafte na svjetskom tržištu.

Jačanje dolara

Još jedna varijabla koja utiče na cijenu goriva je i kurs lokalne valute u odnosu na američki dolar. Cijena nafte na globalnom tržištu uvijek se izražava u američkim dolarima, te je kurs američke valute vrlo bitan u formiranju cijene sirove nafte.

Kada dolar jača, cijena nafte u pravilu pada, a kada dolar slabi, cijena nafte u pravilu raste.

Budući da je dolar od početka ljeta ojačao približno 10% u odnosu na gotovo sve svjetske valute, pa tako i u odnosu na euro, ne treba iznenaditi ni veliki pad cijene nafte. Ali upravo radi jačanja dolara, tj. slabljenja eura od 10%, cijena goriva je kod nas još 10% manje osjetljiva na promjenu cijene nafte.

Kada se tome doda malo kašnjenje distributera u prilagođavanju maloprodajne cijene na benzinskim pumpama, nije čudno da je cijena goriva u Crnoj Gori vrlo stabilna uprkos tome što je cijena sirove nafte vrlo volatilna te se često u jednom danu promijeni i za nekoliko procenata.

Na nafti moguće ostvariti profit

Odnedavno sve više banaka i brokerskih kuća u regionu omogućuju kupovinu i prodaju nafte putem različitih finansijskih derivata. Tako svi oni koji se boje rasta cijena mogu na rastu cijene nafte ostvariti profit kojim je moguće višestruko nadoknaditi povećani iznos koji će platiti na benzinskoj pumpi. Isto tako, na finansijskim tržištima je profit moguće ostvariti i kada cijena pada jer brokeri omogućuju i tzv.shortselling.

Budući da od ljeta cijena sirove nafte konstantno pada, mi u MTradingu smatramo da pri sadašnjoj cijeni od 75,00 dolara po barelu, kupovina nafte na finansijskom tržištu dugoročno može biti vrlo dobra investicija.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *