U Hrvatskoj auto-osiguranje sve jeftinije

Dodajte komentar

Prosečna cijena polise obaveznog auto osiguranja u Hrvatskoj od trenutnih 1.200 kuna, odnosno 156 eura, niža je nego ikada, a prema svemu sudeći, još će padati.

Kako procjenjuju osiguravači, cijena će do kraja godine pasti za još stotinjak kuna. Liberalizacija cena automobilskog osiguranja u samo godinu dana srušila je tržište obaveznog autoosiguranja za skoro pola milijarde kuna, a prosječnu cijenu polise za 20 posto.

Hrvatski osiguravači žestoko su ušli u rat cijenama pa se pad premija, koji se u većini ostalih zemalja mjerio godinama, u Hrvatskoj dogodio u samo godinu dana.

Iako potrošačima odgovara liberalizacija tržišta i snižavanje cijena, mnogi se pitaju hoće li u nekom trenutku doći u pitanje isplata šteta, pa čak i opstanak svih 14 osiguravača koji posluju na hrvatskom tržištu.

Mnoga evropska tržišta već su prošla liberalizaciju. U Grčkoj je ona eliminisala s tržišta tridesetak osiguravača, a oko pola miliona vozača ostalo je bez osiguranja. U Austriji je, na primjer, prosječna cijena premije pala za 20-ak odsto, ali u šest godina, a ne u samo godinu dana, kao što se dogodilo u Hrvatskoj.

Osiguravatelji priznaju da su cijene u Hrvatskoj pale brzo i drastično, ali tvrde da u ovom trenutku isplate šteta nisu došle u pitanje. Šta nosi iduća godina, za sada ostaje otvoreno.

Hrvatska ima 125.406 osiguranih vozila po osiguravaču, što je najniži evropski prosjek, a to ukazuje na izuzetno visoku konkurentnost na tržištu. Posljedica je da su osiguravači manje troškovno efikasni, pa je udio troška poslovanja među najvišima.

U Češkoj je, na primjer, 14 osiguravača na tržištu, a na svakog od njih dolazi gotovo pola miliona osiguranih vozila, u Sloveniji je sedam osiguravača s prosjekom od 199.000 vozila po svakom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *