Deset vještina koje poslodavci traže od diplomaca 2015. godine

Dodajte komentar

Dobro se snalazite u timu? Procesi donošenja odluka i rješavanja problema ne predstavljaju vam napor? To su odlike koje poslodavci žele kada zapošljavaju ljude koji su tek diplomirali.

Sljedeća najtraženija odluka jest sposobnost verbalnog komuniciranja s ljudima unutar i izvan kompanije. Poslodavci, osim navedenog, traže ljude koji imaju tehnička znanja potrebna za određeni posao, ali to im nije niti približno bitno koliko timski rad, donošenje odluka, komunikacijske sposobnosti te sposobnost planiranja radnih obveza.

Neprofitna organizacija NACE (The National Association of Colleges and Employers) sprovodila je od sredine avgusta do ranog novembra istraživanje, pri čemu je poslodavce ispitivala koje vještine će imati najveću težinu prilikom zapošljavanja studenata koji će diplomirati 2015. godine. Iako je uzorak mali – svega 260 poslodavaca – nije na odmet proučiti zaključke.

Naravno, bitan je i fakultet koji ste završili. Najtraženiji smjerovi su, tvrdi istraživanje, poslovna ekonomija, inženjeri i računarske nauke.  Međutim, ako stvari svedemo na najjednostavniji nivo , ovo je popis od deset vještina koje najbolje kotiraju kod poslodavaca, poređanih po bitnosti:

1. Sposobnost rada u timu

2. Sposobnost donošenja odluka i rješavanja problema

3. Sposobnost verbalne komunikacije s ljudima unutar i izvan kompanije

4. Sposobnost planiranja, organizovanja 

5. Sposobnost prikupljanja i analiziranja informacija

6. Sposobnost analiziranja kvantitativnih podataka

7. Tehnološka znanja vezana uz posao

8. Rad u pojedinim softverima

9. Sposobnost pisanja izvještaja

10. Sposobnost uticanja na druge

Dakle, dobra vijest za diplomce je da su na fakultetu, nezavisno kojem, gotovo sigurno naučili prvih pet vještina. Trik je u tome da to suptilno objasnite u motivacionom pismu ili CV-u. Istraživanje jasno pokazuje da poslodavci traže univerzalne vještine, pitanje je samo kako ćete ih prezentovati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *