Fabris: Jedna banka pokušala da izbjegne plaćanje poreza

Dodajte komentar

Viceguverner Nikola Fabris izjavio je da je jedna banka pokušala da izbjegne plaćanje poreza u Crnoj Gori, ali i dodao da se Centralna banka nije bavila konkretnim slučajevima kompanija koje iznose novac iz Crne Gore.

On je u intervjuu za Atlas TV rekao da je CBCG preporučila da Vlada ukine mogućnost poslovanja preko takozvanih poreskih rajeva, jer se radi o globalnom problemu.

“Kada god imate situaciju da nemate sprovedene propise, a imate poslovanje međunarodnih kompanija onda postoji sumnja da se tako nešto dešava. Mi smo imali jedan slučaj da je jedna banka pokušala da matičnoj banci odobri kredit po izuzetno niskoj kamatnoj stopi, a istovremeno da od matične banke uzme kredit po izuzetno visokoj kamatnoj stopi. Na taj način bi izbjegla prikazivanje profita i plaćanje poreza i traženje CBCG na isplatu dividendi. Mi smo taj slučaj spriječili, ali smatramo da treba donijeti propise kako bi se smanjala mogućnost izbjegavanja propisa”, kazao je on.

On je dodao da je CBCG preporučila uvođenje automatskog stečaja, jer je jedan određeni broj preduzeća nekoliko godina u blokadi, a da ta preduzeća i dalje posluju, pa se postavlja pitanje kako ta preduzeća plaćaju radnike i ostale obaveze.

“Očigledno je da je u pitanju izigravanje propisa o zato smo predložili da se uvede automatski stečaj za ona preduzeća čiji su računi u neprekidnoj blokadi dužnoj od dvije godine, ali da se njegova primjena odloži za godinu dana kako bi se pripremili svi preduuslovi za njegovu primjenu. Smatramo da bi na taj način dopineli ublažavanju nelikvidnosti u privredi”, kazao je on.

Fabris ističe da je izgradnja auto puta veliki izazov za javne finansije i da se mora dobro voditi računa da se ne dođe u situaciju da javni dug postane neodrživ, tim prije što su uslovi pod kojima smo dobili kredit od kineske Exim banke više nego dobri.

“Da smo kredit uzeli po komercijalnim uslovima i visokim kamatnim stopama, to bi bio neodrživ dug za naše javne fiannsije. Ali imajući u vidu tekuće uslove finansiranja, takav nivo predstavlja nešto što je moguće finansirati”, rekao je on.

Jedna od preporuka CBCG je i da se smanji uvoz hrane. Fabris smatra da je glavni problem crnogorske poljoprivrde niska produktivnost. U tom smislu, kako je rekao, potrebno je obezbijediti povoljne kredite poljoprivrednicima. Najava da će jedan arapski fond dodijeliti povoljne kredite pojedinim poljoprivrednicima, za Fabrisa je jako ohrabrujuća. On kaže i da bi trebalo povećati subvencije iz budžeta za poljoprivrednike, a da bi poljoprivrednici trebalo da se udruže u klaster ili u konzorcijum kako bi lakše plasirali proizvode.

Izvor: CdM, Atlas TV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *